Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 27 jan 2019 / 18:30 uur

‘BBC vond Islamgrap kwetsend voor aanhangers IS’

De Britse cabaretier Russell Howard heeft van de Britse publieke omroep BBC ooit een grap moeten herschrijven omdat deze kwetsend zou zijn voor de fundamentalisten van Islamitische Staat.

De komiek bracht zelf naar buiten dat hij een grap in zijn show over de aanslagen op poppodium Bataclan in 2015 waarbij 130 mensen om het leven kwamen heeft moeten aanpassen van de directeuren van de omroep, zo schrijft cabaretmagazine Chortle.

https://www.youtube.com/watch?v=8978H8_e9Ig

Geen moslims

Howard maakte tijdens zijn show de opmerking dat de daders van de aanslagen geen moslims maar terroristen waren. Dit werd door de zaal met applaus ontvangen, maar de BBC die zijn shows uitzendt waren hier minder van gecharmeerd. De grappenmaker kreeg het verzoek om het deel waarin de aanhangers van IS ‘geen moslims’ werden genoemd opnieuw gefilmd moest worden. „Je moet zeggen dat aanhangers van IS geen ‘echte’ moslims zijn."

De beduusde Russel had zijn antwoord snel paraat. „Zijn jullie bang dat Islamitische Staat hierdoor gekwetst wordt? Gaan ze boze brieven sturen?", zo brieste hij.

Howard zag het al helemaal voor zich, een leider van de terroristische organisatie die een klachtenbrief zou opstellen. „Beste BBC ik voel me afschuwelijk nadat ik tijdens een late-night show geen moslim ben genoemd. Farouk en ik zullen ervoor zorgen dat jullie TV-licentie wordt ingetrokken. Mijn excuses vanwege mijn handschrift, ik heb een haak als hand."

Verraders

„Fuck die verraders van hun geloof. Als zij mensen ombrengen, dan is spot drijven met hen het minste dat ik kan doen als cabaretier. Als IS hier problemen mee heeft dan kunnen ze de boom in," laat hij in stevige bewoordingen optikken.

Hoewel hij zijn ongenoegen over het herschrijven van de grap nu met vrij duidelijk kenbaar maakt, is hij wel ingegaan op het verzoek. In de herhalingen van zijn show Good News is het woord ‘echte’ moslims toegevoegd, om zo het verzoek van bovenaf in te willigen.

Toch zijn er nog meer termen waar een aanhanger van de Islamitische Staat met een tere ziel over zou kunnen vallen, zo noemt de Brit hen ‘hypocriete lafaards’, ‘oorlogszuchtige eikels’ en ‘bekrompen criminelen die een religie gekaapt hebben om angst te zaaien’. Of er ook daadwerkelijk klachtenbrieven van Islamitische Staat naar de Britse omroep zijn gestuurd naar aanleiding van deze uitspraken is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘BBC vond Islamgrap kwetsend voor aanhangers IS’
Sluiten