Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 jan 2019 / 13:49 uur

Evacuatie in Brazilië wegens gevaar nieuwe dambreuk

Zo’n 24.000 mensen uit het Braziliaanse stadje Brumadinho zijn geëvacueerd. De angst bestaat namelijk dat een dam in de buurt dreigt te bezwijken. Vrijdag werd de plek al getroffen door een dodelijke modderstroom na een dambreuk. Er zijn al 37 lichamen geborgen.

Vermist

Zondag voor zonsopgang gingen er sirenes af, door de gevaarlijk hoge waterstanden bij een dam bij een mijn van exploitatiemaatschappij Vale SA. Veel medewerkers van het bedrijf worden nog vermist na de eerdere dambreuk. Na die dambreuk overstroomde een andere dam, waardoor er een modderstroom op gang kwam.

Evacuatie in Brazilië wegens gevaar nieuwe dambreuk
Verdriet onder de nabestaanden / ANP

Van de driehonderd medewerkers van ijzerertsmijn van Vale SA, zijn er honderd getraceerd. In het gebied woonden ongeveer 430 mensen, waarvan er 279 zijn gered. Het dorpje Brumadinho werd niet geraakt door de modderstroom, maar veel wegen en bruggen in de omgeving zijn verwoest.

De evacuatie heeft prioriteit gekregen en de zoektocht naar de honderden mensen die nog vermist worden is tijdelijk stilgelegd. „Ons werk is volledig gericht op de evacuatie", aldus een woordvoerder van de lokale brandweer.

Zaterdag lieten autoriteiten en reddingswerkers weten te vrezen dat er misschien wel honderden doden zijn gevallen bij de dambreuk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Evacuatie in Brazilië wegens gevaar nieuwe dambreuk
Sluiten