Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 26 jan 2019 / 17:30 uur

Dag vrieskou, hallo Hollandse kwakkelwinter!

Heb jij ook zo genoten van het verse sneeuwdek of misschien wel een paar rondjes geschaatst op natuurijs? Dat is na dit weekeinde helemaal afgelopen. De vooruitzichten zijn nat en grijs, de dooi is een feit en Koning Winter zal zich voorlopig ook niet meer laten zien.

Vooral morgen en maandag verlopen zeer nat, er trekken vanuit het westen regengebieden over Nederland. Deze neerslag zorgt ervoor dat sneeuwresten in een rap tempo verdwijnen. Ook in de nachten zal de temperatuur boven het vriespunt blijven.

Kwakkelwinter

De komende dagen zullen aanvoelen als het vertrouwde beeld als je denkt aan een Nederlandse winter: een soort van koele herfst. Vooral zondag zal erg nat worden, op sommige plaatsen kan er tientallen millimeters regen vallen. De uiterst zachte lucht met matige wind uit zuidwestelijke richting zal elke Elfstedendroom als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Ook op zaterdag was dit verschil in weertype al goed merkbaar met maximumtemperaturen van rond de acht graden.

Het weertype van dit weekeinde zal maandag ook in Nederland blijven, hoewel het iets droger lijkt te worden dan zondag kan ook dan flink wat regen vallen. In de dagen daarna wordt het iets droger, maar blijft de zachte aanvoer uit het westen het weerbeeld bepalen. Aan het einde van de week zal het rond de 3 of 4 graden worden overdag en rond het vriespunt in de nachten. Schaatsen zal er dus voorlopig niet inzitten.

Ook op de langere termijn lijkt er geen ‘Russische Beer’ of ‘Horrorwinter’ in het vat te zitten. Er is meer dan 90 procent op maximumtemperaturen die boven het vriespunt liggen. Nachtvorst is mogelijk, maar dit zal hooguit om enkele graden onder het vriespunt gaan.

De vooruitzichten volgens WeerOnline ©Weeronline

Horrorwinter?

De Friese weerman Piet Paulusma voorspelde dit najaar dat de winter van 2018 en 2019 de boeken in zou gaan als een van de strengste winters ooit. Daar is op dit moment weinig sprake van, de winter verloopt tot nu toe uiterst mild. Met nog ruim een maand voor de boeg staat deze winter op dit moment op nummer tien van de zachtste winters ooit.

Om te meten hoe ‘streng’ een winter is, wordt het Hellmann-koudtegetal gebruikt. Deze winter heeft na de vorst van de afgelopen dagen in totaal 11 punten. Een winter die minder dan 10 punten scoort, gaat de boeken in als een ‘buitengewoon zachte winter’. Deze grens is inmiddels gepasseerd en hiermee spreken we dus van een ‘zeer zachte winter’, wanneer er 20 punten gescoord worden dan verandert deze classificatie in een ‘zachte winter’. Afgelopen winter had een koudegetal van 34,1.

Een score van 100 punten of meer wordt beschouwd als een ‘koude winter’. De Fries zei echter dat er een ‘strenge winter’ aankwam, hiervoor zijn maar liefst 300 Hellmann-punten nodig en dit lijken we bij lange na niet te halen. De strengste winter van de 20ste eeuw was die van 1947 gevolgd door 1963 en 1942. De allerzachtste winter sinds het begin van de metingen was in 2014, toen werd er een Hellmann-koudtegetal van 0 gemeten, tijdens deze winter was zelfs nachtvorst een zeldzaamheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dag vrieskou, hallo Hollandse kwakkelwinter!
Sluiten