Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 26 jan 2019 / 15:23 uur

Miljonair Bono: ‘Kapitalisme is een amoreel beest’

De Ierse U2-frontman Bono heeft het niet zo met kapitalisme. Tijdens het World Economic Forum in Zwitserland noemde hij het economische systeem een ‘amoreel’ en een ‘op hol geslagen beest’.

Volgens de zanger zou dit hongerige roofdier een hoop slachtoffers maken als het niet getemd wordt. Hij deed woensdag een oproep aan bedrijven om samen met hem de armoede in Afrika en de aids-epidemie te bestrijden, zo meldt The Irish Times.

Armoede en ziekte

Het kapitalisme is volgens Bono volledig uit de klauwen gelopen en verandert in een amoreel systeem dat moet veranderen. Hij reageerde hiermee op het miljardentekort voor het ambitieuze plan van de VN om in 2030 armoede de wereld uit te helpen. „Kapitalisme heeft meer mensen gered van armoede dan andere ‘ismes’, maar op dit moment moet het beest getemd worden. De negatieve krachten van losgeslagen kapitalisme geeft het populisme vrij spel", zo sprak hij.

Het ‘wilde beest’ kapitalisme is volgens hem niet immoreel maar amoreel en zou op een soort van puppycursus gestuurd moeten worden. Bono is de mede-oprichter van One, een wereldwijd opererend liefdadigheidsproject dat zich inzet tegen extreme armoede. Dit gaat volgens de Ier vanwege een gebrek aan financiële bijdrages niet volgens plan. Als voorbeeld noemt hij het tekort van 14 miljard dollar voor de internationale samenwerking om aids, tuberculose en malaria te bestrijden. Hiermee zouden naar schatting 16 miljoen levens gered kunnen worden.

Vooral overheden van ontwikkelde westerse landen zouden meer geld opzij moeten zetten voor ontwikkelingshulp, vindt hij.

Fortuinlijke samaritaan

De tegen het kapitalistische systeem schoppende Bono heeft overigens zelf een geschat vermogen van ongeveer 700 miljoen euro. Over dit vermogen zou hij nauwelijks belasting betalen door gebruik te maken van fiscale constructies met brievenbusfirma’s en te profiteren van de belastingwetten van meerdere belastingparadijzen.

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) is zowel fan als criticus van de frontman van U2. Hij stuurde afgelopen jaar een brief naar zijn idool waarin hij het jammer noemde dat Bono belasting ontweek. De politicus prijsde zijn zangtalent en liefdadigheidswerk in Afrika, maar hij zou zijn stem ook moeten laten klinken als het gaat over een eerlijk belastingstelsel.

Hierin zou hij zelf het voortouw moeten nemen door te stoppen met belastingontwijking en zijn aandeel te betalen. In de Panama Papers kwam de naam van Bono uitermate duidelijk naar voren, hij maakt onder meer gebruik van een brievenbusfirma in Nederland om zo min mogelijk af te hoeven dragen aan de fiscus. De sociaal-democraat ging met een symbolische groene brievenbus naar Bono’s villa in Ierland om zijn Nederlandse brievenbusfirma terug te geven.

Ondanks aandringen van Tang en journalisten, accepteerde Bono de brief niet en ook de Nederlandse brievenbusfirma bleef gewoon in Nederland. Paul Tang kreeg, ondanks zijn status als europarlementariër, eveneens geen ‘meet and greet’ met zijn grote held.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Miljonair Bono: ‘Kapitalisme is een amoreel beest’
Sluiten