Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jan 2019 / 07:20 uur

Jihadboeken in bieb van terroristenafdeling in Vught

Bij De Telegraaf zou een gevangene uit de gevangenis in Vught aan de bel hebben getrokken vanwege extremistische boeken die daar voor het grijpen zouden liggen.

De gevangenisbibliotheek, die ook de terroristenafdeling bedient, leent boeken uit die de gewapende jihad verkondigen. In sommige boeken zou de gewapende jihad en het vernederen van Joden en christenen verheerlijkt worden. Een van de auteurs praatte zelfmoordaanslagen en onthoofdingen goed, meldt De Telegraaf. De gedetineerde is bang dat medegevangenen door de boeken zullen radicaliseren.

Niet zomaar verstrekt

De Dienst Justitiële Inrichtingen geeft toe dat de genoemde werken inderdaad op de plank staan, maar niet zomaar aan iedereen worden verstrekt. Op de terroristenafdeling van Vught is deradicalisering van gedetineerden juist een speerpunt. Het CDA en de PVV willen opheldering van de minister.

Minder streng

Terreuronderzoeker Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden spreekt van ’de kat op het spek binden’. Ex-bewoner van de terroristenafdeling Jason Walters zegt dat het boekenregime in de bajes jaren geleden minder streng is geworden. Gedetineerden in Vught zouden de boeken kunnen aanvragen als die ’algemeen beschikbaar’ zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Jihadboeken in bieb van terroristenafdeling in Vught
Sluiten