Metro
Metro Nieuws 20 jan 2019 / 14:05 uur

Bloedmaan op blauwe maandag perfect te zien

Komende nacht is het uitstekend weer om naar de maansverduistering te kijken. Het is helder en daardoor is de bloedmaan op blauwe maandag perfect zichtbaar. Ga je vannacht naar buiten? Trek warme kleding aan want het kan zo’n -6 tot -9 graden worden.

Waar komt de rode kleur vandaan?

Bij een maansverduistering staat de aarde tussen de zon en de maan. De schaduw van de aarde valt op de maan, waardoor deze niet meer te zien is. Een volledige maansverduistering wordt ook wel bloedmaan genoemd vanwege de rode kleur die de maan krijgt. Die rode kleur wordt veroorzaakt doordat rood zonlicht door de aardatmosfeer wordt afgebogen. Met andere kleuren licht gebeurt dit niet. Het rode licht valt op de maan en weerkaatst terug naar de aarde. Daardoor lijkt de maan rood.

De maan is niet alleen rood van kleur. Er is ook sprake van een ‘supermaan’. Hierdoor lijkt de maan groter dan normaal.

Wanneer te zien?

Maandagochtend om 3:30 uur begint de maan door de schaduw van de aarde te bewegen. We zien dan een hap die tot 5:40 uur steeds groter wordt. Op dat tijdstip is de maan voor een uur lang verduisterd: direct zonlicht kan de maan niet meer bereiken. Vanaf ongeveer 6:45 uur valt er weer direct zonlicht op de maan. De maansverduistering is om 8:45 uur voorbij, meldt Weeronline. Op dat moment kunnen we de maan niet meer zien, omdat deze dan inmiddels onder de horizon ligt.

Waar te zien?

Omdat er bijna geen bewolking is, is het het bijzondere fenomeen op de meeste plekken uitstekend te zien. Alleen op de Waddeneilanden en in de noordelijke delen van de noordelijke provincies drijven in de loop van de nacht wat wolken voorbij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bloedmaan op blauwe maandag perfect te zien
Sluiten