Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 jan 2019 / 07:56 uur

Atletiektrainer misbruikte jarenlang jonge meisjes

Atletiektrainer Jerry M. uit Rotterdam heeft de afgelopen vijfendertig jaar diverse minderjarige meisjes misbruikt. Dit ging jarenlang door zonder dat hij gehinderd werd. In meerdere gevallen leidde dit volgens De Telegraaf tot zwangerschappen bij de jonge sportsters, die tussen de elf en achttien jaar oud waren.

Geen aangifte

De 58-jarige man, actief bij atletiekvereniging C.A.V. Energie uit Barendrecht en later Haag Atletiek, legde volgens de krant afgelopen zomer een volledige bekentenis af bij de tuchtcommissie van het Instituut Sport en Rechtspraak (ISR). Dit gebeurde na een onderzoek van het ISR naar zijn „grensoverschrijdende gedrag sinds 1983."

Vervolgens is hij voor het leven geroyeerd als lid van de Atletiekunie. De atletiekorganisatie heeft na het royement geen aangifte gedaan. „Dat is aan de slachtoffers", reageert directeur van de Atletiekunie Pieke de Zwart.

Grensoverschrijdend gedrag

De toenmalige voorzitter van atletiekvereniging CAV Energie uit Barendrecht maakte in 2009 al eens bij de Atletiekunie melding van grensoverschrijdend gedrag van de trainer, maar de sportbond deed daar nooit onderzoek naar. „Ik heb mij daar destijds over verbaasd", zegt oud-voorzitter André Klomp hierover. Volgens de krant blijkt uit onderzoek dat de omvang van het misbruik veel groter is, inclusief details over zaken als dierenporno.

Jerry M. werkte al buschauffeur bij het Rotterdamse vervoersbedrijf RET, maar is inmiddels op non-actief gesteld. Volgens C.A.V. Energie is de man ruim vijftien jaar trainer bij hen geweest, voordat hij moest stoppen wegens onacceptabel gedrag (handtastelijkheden en masseren). Bij Haag Atletiek is de man december 2017 op non-actief gesteld, nadat er een klacht over grensoverschrijdend gedrag binnen was genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Atletiektrainer misbruikte jarenlang jonge meisjes
Sluiten