Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 4 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Noorse piloot ‘tekent’ per abuis fluit in luchtruim

Het was voor de Noorse piloot Stein Røsberg geen gemakkelijk vliegritje vrijdagmiddag. Vanwege slecht weer kon hij zijn toestel niet laten landen op het vliegveld van Molde aan de westkust van het land.

Hij had een uur lang rondjes in de lucht gedraaid, zo dacht hij althans. Een rondje bleek eerder een steel te zijn en aan de onderzijde werden twee pirouettes volgens het boekje gemaakt. En zo kwamen zijn verborgen artistieke talenten naar boven.

Sergeant-majoorspoor

Omdat de roederoute op Flight Radar te zien was, kon de hele wereld vrijdagmiddag puberaal meegenieten met de piloot die zoveel moeite had om zijn toestel te laten landen door de barre weersomstandigheden, het waaide er hard en door mist was er weinig zicht. Desalniettemin ging het verhaal over de Noorse tampeloerusdoedel in de lucht snel viraal.

Zijn vrouw Karita Bekkemellem, die ook aan boord was, vertelt aan het Noorse dagblad Verdens Gang het een moeilijke landing was, na een uur taxiën bij Molde moest het toestel uitwijken naar de verderop gelegen luchthaven van Vigra.

„Ik had niet verwacht dat het zo’n hype zou worden," vertelt Bekkemellem. Ze benadrukt dat de pielemuisparcours niet met opzet is gemaakt. „We werden er pas van op de hoogte gebracht na de landing, mijn man heeft puur de aanwijzigingen van de luchtverkeersleiders opgevolgd."

https://www.instagram.com/p/BsOZljoABmF/

Wachtpatronen

Er was dus sprake van een duo-project, de mede-artiest zat in de verkeerstoren op het vliegveld van Molde. Knut Moeten Johansen, persvoorlichter van de luchtverkeersleiding, legt uit dat vliegtuigen vaste paden moeten volgen bij bepaalde situaties. Røsberg kreeg de instructie om in een ‘wachtpatroon’ te gaan vliegen.

Een kenmerk van zo’n wachtpatroon is het blijven vliegen in rondjes, en dan kan je interessante vormen krijgen", zo verklaart hij aan de Noorse journalisten.

Uiteindelijk is de landing op Vigra volgens het boekje gegaan en is het koppel een zeer bijzonder verhaal rijker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.