In het nieuws

Arjan houdt van kicks, hij is vogelaar

Arjan Dwarshuis is vogelaar /Friso Boven

Foto van 'Iris Hermans'

29 JAN 2019

Hij houdt van de kick en het onverwachte. ,,Het is heel chill en je kunt het overal doen.” En het brengt ook nog eens rust in zijn hoofd. Arjan Dwarshuis is vogelaar. Een dag zonder vogels, is een dag niet geleefd en hij deelt zijn grote liefde met zijn andere grote liefde. Ook vogelaar.

Hij staat weer op 1 in de Nationale Tuintelling van de Vogelbescherming, de huismus /Hans Peeters Vogelbescherming Nederland

Vogelfluisteraar?

Kun jij met vogels praten? Vol bewondering kijkt het meisje naar Arjan Dwarshuis (32). Boven zijn hoofd een zwerm van twintig mezen die op zijn imitatie zijn afgekomen tijdens zijn excursie.

Hij moet er nog om lachen. ,,Dat was wel mooi, ja, maar ik praat natuurlijk niet echt met ze.” Dan wel geen vogelfluisteraar, het geluid van de merel kan hij intussen dromen en voor vogelaars in spe: hoor je een vogel, dan is de kans groot dat het een merel is. Hij krijgt er een bijna verliefde blik van in zijn ogen. ,,Het is de vogel die het warmste gevoel bij mensen teweegbrengt. Geen barbecue compleet zonder zingende merel op de nok van het dak. Het is de eerste die je hoort zingen op de fiets naar werk in de vroege ochtend. De oude vertrouwde stadsvogel met het ultieme vogelgeluid.” Hij zou de merel overigens nooit als ringtone kiezen. Je zou er nog maar afgeleid door worden ook als je op de fiets zit, ,,en veel te cliché.”

'Weet je...?"

Een uur in het gezelschap van Arjan Dwarshuis en je bent minimaal een energieboost en drie weetjes rijker. ,,Weet je wat dat is?” vraagt hij meermaals na zijn verhaal, waarbij hij al enthousiast verder praat, zonder het antwoord af te wachten. Bij een mastjaar bijvoorbeeld, ,,een jaar waarin heel veel beukennootjes worden geproduceerd, zijn de vinkjes dol op.”

Normaal over straat kan hij niet. Zijn oren zijn altijd gespitst op het geluid van een overvliegende koolmees, zijn ogen gefocust om een glimp van een ijsvogeltje op te vangen, of een van de ruim 500 andere vogelsoorten in Nederland. Beroepsdeformatie, haalt hij zijn schouders op. Heeft de Amsterdammer een afspraak buiten de deur, dan vogelt hij van te voren precies uit welke fietsroute hij neemt. Liefst door zoveel mogelijk parken, ,,ik ben dan niet te stoppen, ik tel alle soorten die ik hoor en zie.” Zo’n 20 - 40 telt hij er zeker wel op een gemiddelde fietstocht, ,,de Nederlandse natuur is superrijk.”

Of je nu een half bos als tuin hebt of dat je drie hoog achter in hartje centrum woont, vogels kijken kan overal, al kun je zelf ook wel het een en ander stimuleren. Zelf heeft hij zeven bakken aan het balkon hangen, helemaal ingezaaid met kruiden en zaden van inheemse planten, ,,gewoon te koop bij de bloemist.” Er komen veel duiven en halsbandparkieten op af, beaamt hij, ,,maar andere vogels scharrelen er ook lekker in.” De oude vertrouwde vetbol is ook nog altijd een vogeltraktatie, weet hij. ,,Maar haal wel het plastic eraf, dat is slecht voor het milieu.”

Ja, vogelman Arjan is begaan met de wereld en hij is niet de enige. De hunkering om de natuur op te zoeken en een steentje bij te dragen, noemt hij een van de redenen waarom het vogels spotten en tellen steeds populairder wordt, ,,kun je ook terugzien in het recordaantal vogeltellers afgelopen weekend.” Zijn tips voor vogelaars in de dop: geen muziek in je oren, een verrekijkertje kopen en die altijd bij je hebben. ,,Een ontzettende meerwaarde.” Dan niet ‘zo’n Bart Smit-ding van zes euro’, maar bijvoorbeeld de ‘chille instapkijker’ die op de website van de Vogelbescherming te koop is, promoot hij even tussen neus en lippen door. En natuurlijk een vogelgids kopen of nog gemakkelijker: een vogelapp downloaden. Van de ANWB bijvoorbeeld, kun je zelf opzoeken wat je hebt gehoord of gezien.

Eureka!

He gap, welke vogel is dit? Hij krijgt dagelijks zo’n twintig appjes met foto’s van de tweepoters, ,,maar het is veel leuker om het zelf te ontdekken.” Dan beleef je een chill eureka-moment, hoor, belooft de bevlogen vogelaar waarvan je meteen zin krijgt zelf op jacht te gaan. In een parkje om de hoek bijvoorbeeld, tipt hij, of dus gewoon vanuit je tuin of balkon. ,,Eigenlijk ben ik heel erg jaloers op mensen die net zijn begonnen met vogels kijken.” Betekent overigens niet dat hij zelf nooit meer verrast wordt, ,,ik zag laatst een wilde eend een rivierkreeft eten en ik hoorde een koolmees een rare imitatie doen...” Hij zucht even, ,,de natuur is onmetelijk mooi.”

Zijn laatste zag hij een seconde geleden aan zijn vetbol pikken, zijn eerste ooit weet hij niet meer precies, maar zolang hij zich kan herinneren, spelen vogels een belangrijke rol in zijn leven. Na papa en mama sprak hij als derde en vierde woordjes zijn intussen gevleugelde woorden: pica pica. Zo heette zijn knuffel, ,,het betekent ekster in het Latijn, kan bijna geen toeval meer zijn, toch?”

Op 7 mei verschijnt zijn eerste boek (‘Een bevlogen jaar’), hij doet veel excursies en lezingen en in 2016 verbrak hij het wereldrecord vogels tellen én zamelde ruim 41.000 euro voor BirdLife International. Tijdens zijn Big Year was hij er 365 dagen non-stop en over de hele wereld mee bezig. Een onvergetelijk avontuur waar hij de 6852 aantikte. Even wat anders dan zijn collega-liefhebbers van weleer, die met een beetje geluk 1000 vogelsoorten in hun leven spotten. Andere tijden en hij weet ze beeldend te beschrijven, die vogelaars van toen. Mannen van middelbare leeftijd in een lange groene regenjas die op een stormachtige herfstdag de bossen ingingen met de kaplaarzen aan, de verrekijker om en een dikke vogelgids onder de arm. De oudere bestaan natuurlijk ook nog gewoon, maar vogelaars anno nu zijn ook stukken jonger en het wordt overal gedaan. ,,We lopen daarmee echt voor op andere landen.”

Kick

Het mooie aan vogels spotten? Geen seconde hoeft hij er over na te denken. ,,De kick van het onverwachte en de rust van de natuur.” Het werkt voor hem bijna meditatief. ,,Ik ben druk in mijn hoofd en snel afgeleid, maar als ik begin met kijken, ben ik er zo twee uur onafgebroken en heel gefocust mee bezig.” En met veel meer geduld dan met een spelletje bijvoorbeeld, ,,ik kwam er laatst pas achter dat mijn vrienden al anderhalf jaar om de week een spelletjesavond organiseren.” Zonder hem dus, maar hij snapt ook precies waarom, ,,ik ben veel te ongeduldig voor spelletjes!”

Zijn grote liefde voor vogels deelt hij met zijn andere grote liefde. Camilla Dreef is behalve ecoloog en bioloog ook fervent vogelaar en de vonk sloeg in 2014 over bij een televisieprogramma. De lovebirds gaan vaak samen op pad, waar de dubbele zintuigen resulteren in extra veel vondsten, maar een onderlinge wie-is-de-beste-vogelaar-strijd is er niet. Hoewel... Een grote grijns verschijnt op zijn gezicht. ,,Voor haar is dat totaal niet boeiend, maar ik blijf een man, hè.” Is hij dan de beste? Misschien wel met vogelherkenning, weegt hij zorgvuldig af, maar zij is weer beter met vogelgedrag. ,,We vullen elkaar gewoon heel mooi aan.”

Huismus weer op 1

Verrekijker in de aanslag, bak popcorn erbij en tellen maar! Dit weekend was het de jaarlijkse Nationale Tuintelling, waaraan ruim 77.000 mensen meededen en bijna 1, 8 miljoen vogels werden geteld, zo meldt de Vogelbescherming. De huismus staat ook dit jaar weer op 1 en de merel lijkt weer terug van weggeweest en het usutu-virus te hebben overwonnen. De huismus is een groepsdier: gemiddeld bestond een groep uit acht exemplaren. Nummer twee werd de koolmees en drie de vink. Nooit eerder eindigde de vink zo hoog. Hekkensluiter is de ’pica pica’ slash ekster.


Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Leerlingen Calvijn College moeten nog langer wachten

Eindexamens, foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De leerlingen van het Amsterdamse Calvijn College hebben nóg een slapeloze nacht te gaan: de uitslag van de examens komt in elk geval maandag niet meer, zegt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs.

Meerdere cijfers ontbreken

Aanleiding voor de vertraging is dat meerdere cijfers ontbreken. Het is volgens de school niet bekend of dit komt doordat toetsen niet zijn gemaakt of dat docenten cijfers niet hebben ingevoerd.


Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok

Bouwers staken werkzaamheden Zuidasdok. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De bouwers van het Amsterdamse Zuidasdok hebben zich teruggetrokken en de werkzaamheden voor de ontwerpfase gestaakt. Volgens een woordvoerster van het project heeft dat te maken met de vertraging die is ontstaan.

De bouwcombinatie (Heijmans, Fluor en Hochtief) heeft met een brief aan de organisatie laten weten dat zij de werkzaamheden voor het definitieve ontwerp neerleggen. Ook zouden zij per direct het merendeel van de vijfhonderd werknemers van het project hebben gehaald, maar dat kan de woordvoerster van Zuidasdok niet bevestigen.

De werkzaamheden aan de ov-terminal gaan nog wel door.


Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

In samenwerking met Veiligheid.nl

15 JUN 2019

Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

Ambassadeur worden?


Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaan

Geert Wilders (PVV) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:14

Volgens de advocaat van Geert Wilders kan de rechtszaak tegen de politicus, die volgende week tegen hem op de planning staat, niet doorgaan.  Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV'er te vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak in 2014.

Bespreken van de verdenkingen

Het hoger beroep tegen Wilders begint volgende week dinsdag. Dan staat het bespreken van de verdenkingen tegen Wilders op de planning. Het gerechtshof in Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling.


Likeability of5

Metrofans opgelet: we zijn op zoek naar jou!

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Pakte jij in 1999 al onze krant uit de bakken op het station? Is er een Metro-verhaal dat jou altijd is bijgebleven? Of maak jij regelmatig vrienden, buren of collega’s blij met onze krant?

Op vrijdag 21 juni vieren we onze 20ste verjaardag en daarom brengen we een feestelijke jubileumeditie uit. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van onze lezers en fans (vanaf het eerste uur).

Dus: heb jij een Metro-verhaal dat je graag met ons wilt delen? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni jouw verhaal in een word-document, met daarbij je naam en een profielfoto naar marketing@metronieuws.nl


like
user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avatar

Nieuwslezer Jan de Hoop toch nog niet met pensioen

Jan de Hoop. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:19

Jan de Hoop gaat voorlopig nog niet met pensioen. In zijn nieuwe vlog laat de nieuwslezer weten dat hij nog tot 18 december 2021 vroeg zal moeten opstaan om het RTL Ontbijtnieuws te presenteren.

In zijn vlog beantwoordt De Hoop kijkersvragen. Op de vraag of hij binnenkort met pensioen gaat geeft hij aan dat hij tot zijn 67e zal blijven doorwerken, tot 2021 dus. Eerder dit jaar liet De Hoop nog optekenen dat hij in december, als hij 65 wordt, zou stoppen met werken.

Langzaam afbouwen


Ben jij ook jarig op 21 juni?

Foto van 'Metro'

11 JUN 2019

Metro viert op vrijdag 21 juni haar 20ste verjaardag! Omdat delen van nieuws in ons dna zit, willen we graag deze speciale dag samen met jou vieren!

Wij feliciteren daarom iedereen die óók op 21 juni jarig is in onze speciale Metro-feesteditie. Hoe tof is het als alle andere lezers jou straks spontaan in de trein gaan feliciteren?

Dus: ben je jarig op 21 juni en wil je dit aan heel OV-reizend Nederland laten weten? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni een leuke foto van jezelf, je naam en geboortejaar naar marketing@metronieuws.nl.


Islamitische hogeschool verliest bevoegdheid

Exterieur van de islamitische hogeschool van de Stichting Europe Islamic University Of Applied Sciences. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:34

Het ministerie van Onderwijs meldt maandag dat de Islamitische onderwijsinstelling EIUAS in Rotterdam zich van minister Ingrid van Engelshoven geen Hogeschool meer mag noemen. De instelling verliest haar bevoegdheid om graden te verlenen.

Verscherpt toezicht

Aanleiding voor het besluit is een onderzoek van de onderwijsinspectie „waarin wordt geconcludeerd dat de financiële en bestuurlijke continuïteit van deze instelling niet is gewaarborgd." De hogeschool lag al onder een vergrootglas sinds de FIOD er in 2016 een onderzoek begon naar mogelijke fraude bij fondsenwerving.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Metropool Amsterdam krijgt 57.000 nieuwe banen

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:29

Dit jaar en volgend jaar krijgt de Metropoolregio Amsterdam, een bestuurlijk samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 32 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam, er 57.000 nieuwe banen bij. Hoewel de economische groei iets achterblijft vergeleken met 2018, is hij hoger dan in de rest van het land. Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019.

Toerisme en horeca

De economie in de regio groeit dit jaar naar verwachting met 2,8 procent en in 2020 met 2,3 procent, tegen 3,4 procent in 2018. De daling komt onder meer door de zwakke internationale conjunctuur en toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Desondanks behoort de regio Amsterdam tot de drie sterkst groeiende regio's in Europa, samen met Praag en Warschau.


'Gewraakte Boeing dit jaar weer operationeel'

Een fabriekshal van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing waar vliegtuigen van het type Boeing 737 Max gebouwd worden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:34

Boeing-baas Dennis Muilenberg sprak tijdens de luchtvaartshow in Parijs zijn verwachting uit dat de Boeings van het type 737 MAX dit jaar weer luchtwaardig zullen zijn. De Boeings werden vanwege veiligheidsredenen aan de grond gehouden.

Eerder dit jaar werden de 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond gezet, na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Boeing werkt sindsdien, in overleg met veiligheidsautoriteiten, aan een update van de toestellen.Volgens Muilenberg zijn sindsdien ook de interne processen bij de vliegtuigmaker onder de loep genomen.

Nieuw toestel


Voedsel in tien jaar tijd 14,5 procent duurder

Boodschappen flink duurder geworden. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:59

In tien jaar tijd zijn de prijzen van voedingsmiddelen met 14,5 procent gestegen. Groente en fruit werd in deze periode vijf keer duurder en zijn daarmee de grootste stijgers. Dat meldt het CBS maandag.

Voor zuivelproducten moeten consumenten 16 procent meer neerleggen dan tien jaar geleden. De prijs van brood en granen steeg met 11 procent. De prijzen van producten als snoepgoed, kruiden en sauzen stegen met 4,9 procent.

Grootste stijging


Burgerdoden bij raketaanval jihadisten

Foto: EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:44

Zeker twaalf burgers in een dorp in Noordwest-Syrië zijn om het leven gekomen door een raketaanval. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA zit de aan al-Qaeda gelieerde Hayat Tahrir al-Sham achter de aanval.

Veertien anderen raakten gewond bij de aanval op al-Wadidi, een dorp ten zuiden van de stad Aleppo dat onder controle van het regime staat. Hayat Tahrir al-Sham bezet delen ten westen van Aleppo en de noordwestelijke provincie Idlib.

Vijf kinderen


Politie tonnen kwijt aan overbodige 112-app

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:04

De politie investeerde tonnen in een nieuwe 112-app die inmiddels overbodig is geworden. De app zou in het voorjaar van 2017 worden gelanceerd en de hulpdiensten helpen bij het vaststellen van de locatie van iemand in nood.

Door tegenvallers werd de lancering keer op keer uitgesteld en is de belangrijkste functie van de app, de locatiebepaling, nu niet meer relevant. Dat blijkt uit documenten in handen van RTL Nieuws.

In de prullenbak


Eindexamenkandidaten opnieuw aan de bak

De leerlingen moet opnieuw aan de bak. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:14

Maandag moeten leerlingen op drie scholen opnieuw eindexamen doen omdat er eerder iets misging. De 38 eindexamenleerlingen Duits en biologie van de Duin en Kruidbergmavo in Driehuis (Noord-Holland) zijn de klos doordat het postpakket met de gemaakte examens, dat volgens protocol voor de tweede correctieronde aangetekend naar een andere school was verzonden, zoek raakte bij PostNL.

Geen tweede inspectie

Omdat er daardoor geen tweede externe correctie is geweest, moeten de twee examens volgens de regels van de Inspectie van het Onderwijs over. Ook vwo-leerlingen van het Rythovius College in Eersel bij Eindhoven zijn de pineut, in hun geval doordat een postzak met daarin een aantal van de gemaakte examens werd gestolen.


Nieuw: de minister van Gehandicaptenzaken

Fotograaf: Stijn Ghijsen. Bron: KRO-NCRV

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 08:00

Het is een spannende dag voor Boaz, Rick, Sandra, Thijs, Sven en Frances. De zes staan vanavond centraal in een liveshow op NPO1, waarin een minister van Gehandicaptenzaken wordt gekozen.

Zo’n minister die zich alleen maar bezig houdt met zaken die gehandicapten in Nederland aangaan, is er op dit moment nog niet. „Ieder ministerie heeft een beetje gehandicaptenzaken onder z’n hoede”, zegt presentatrice Lucille Werner hierover. „En dat is nou juist het probleem. Met overal een beetje maak je het niet urgent genoeg.” Zij wil in Nederland een ministier van Gehandicaptenzaken, zoals die er in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië al is.

Mensen met en zonder handicap hebben zich verkiesbaar gesteld en tijdens de liveshow wordt de minister gekozen. Van de 120 mensen die deze functie dolgraag wilden, zijn Boaz Spermon, Rick Brink, Sandra Ballij, Thijs de Lange, Sven Romkes en Frances Vereijken gekozen. We stellen ze graag even aan je voor:


Strafzaak tegen (ex-)leden No Surrender vertraagd

Clubleden van motorclub No Surrender. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:49

Maandag zou de strafzaak beginnen tegen vijf (ex-)leden van motorclub No Surrender. De zaak loopt waarschijnlijk vertraging op door een aanhoudingsverzoek van de advocaten van Henk Kuipers. Maar liefst twaalf zittingsdagen heeft de rechtbank in Groningen uitgetrokken voor de strafzaak tegen vijf (ex-)leden van motorclub No Surrender.

Criminele organisatie

Onder anderen de voormalige voorzitters Kuipers en Klaas Otto staan terecht voor onder meer leidinggeven aan een criminele organisatie. De rechtszaak tegen Kuipers, die maandag begint, zal waarschijnlijk worden aangehouden. Een advocaat van Henk Kuipers zit ziek in het buitenland en heeft een verzoek ingediend het begin van de zaak tegen zijn cliënt uit te stellen.


Nacht van de vluchteling laat hart van Art bloeden

Nacht van de vluchteling laat hart van Art bloeden

Deelnemers van de Nacht van de Vluchteling arriveren op de Grote Markt in Den Haag. Tijdens deze nacht wordt er, door middel van sponsorloop, geld ingezameld voor Stichting Vluchteling en aandacht gevraagd voor vluchtelingen wereldwijd. ANP - Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:59

Als zaterdagavond om middernacht het startschot klinkt en de confetti de lucht in schiet, schuifelt de stoet wandelaars door de poorten van het Spoorwegmuseum naar buiten, de nacht in. Ze hebben een tocht van veertig kilometer voor de boeg om geld op te halen voor vluchtelingen wereldwijd.

In het spaarzame licht van een bijna volle maan slingert het lange spoor van gele veiligheidshesjes tussen de huizen door. Hier geen protest, wel een roep om aandacht tijdens de Nacht van de Vluchteling. Ruim 5.600 deelnemers lopen dit jaar mee met het evenement; een recordaantal. Alleen in Utrecht vertrekken er al bijna 1.100 tijdens deze jubileumeditie.

Noodhulp in crisissituaties


Herkomstlanden weigeren steeds vaker asielzoekers

Herkomstlanden weigeren steeds vaker asielzoekers

De afgelopen vijf jaar mislukten meer dan 10.000 pogingen omdat het herkomstland weigerde of niet reageerde. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ongewenste vreemdelingen kunnen steeds vaker niet worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. De afgelopen vijf jaar mislukten meer dan 10.000 pogingen omdat het herkomstland weigerde of niet reageerde. Dat meldt de Telegraaf.

Uit cijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) bleek dat Nederland in de periode 2014 tot met 2018 in 2310 gevallen een negatief antwoord kreeg als een land van herkomst werd gevraagd iemand terug te nemen.

Geen antwoord