In het nieuws

Arjan houdt van kicks, hij is vogelaar

Arjan Dwarshuis is vogelaar /Friso Boven

Foto van 'Iris Hermans'

29 JAN 2019

Hij houdt van de kick en het onverwachte. ,,Het is heel chill en je kunt het overal doen.” En het brengt ook nog eens rust in zijn hoofd. Arjan Dwarshuis is vogelaar. Een dag zonder vogels, is een dag niet geleefd en hij deelt zijn grote liefde met zijn andere grote liefde. Ook vogelaar.

Hij staat weer op 1 in de Nationale Tuintelling van de Vogelbescherming, de huismus /Hans Peeters Vogelbescherming Nederland

Vogelfluisteraar?

Kun jij met vogels praten? Vol bewondering kijkt het meisje naar Arjan Dwarshuis (32). Boven zijn hoofd een zwerm van twintig mezen die op zijn imitatie zijn afgekomen tijdens zijn excursie.

Hij moet er nog om lachen. ,,Dat was wel mooi, ja, maar ik praat natuurlijk niet echt met ze.” Dan wel geen vogelfluisteraar, het geluid van de merel kan hij intussen dromen en voor vogelaars in spe: hoor je een vogel, dan is de kans groot dat het een merel is. Hij krijgt er een bijna verliefde blik van in zijn ogen. ,,Het is de vogel die het warmste gevoel bij mensen teweegbrengt. Geen barbecue compleet zonder zingende merel op de nok van het dak. Het is de eerste die je hoort zingen op de fiets naar werk in de vroege ochtend. De oude vertrouwde stadsvogel met het ultieme vogelgeluid.” Hij zou de merel overigens nooit als ringtone kiezen. Je zou er nog maar afgeleid door worden ook als je op de fiets zit, ,,en veel te cliché.”

'Weet je...?"

Een uur in het gezelschap van Arjan Dwarshuis en je bent minimaal een energieboost en drie weetjes rijker. ,,Weet je wat dat is?” vraagt hij meermaals na zijn verhaal, waarbij hij al enthousiast verder praat, zonder het antwoord af te wachten. Bij een mastjaar bijvoorbeeld, ,,een jaar waarin heel veel beukennootjes worden geproduceerd, zijn de vinkjes dol op.”

Normaal over straat kan hij niet. Zijn oren zijn altijd gespitst op het geluid van een overvliegende koolmees, zijn ogen gefocust om een glimp van een ijsvogeltje op te vangen, of een van de ruim 500 andere vogelsoorten in Nederland. Beroepsdeformatie, haalt hij zijn schouders op. Heeft de Amsterdammer een afspraak buiten de deur, dan vogelt hij van te voren precies uit welke fietsroute hij neemt. Liefst door zoveel mogelijk parken, ,,ik ben dan niet te stoppen, ik tel alle soorten die ik hoor en zie.” Zo’n 20 - 40 telt hij er zeker wel op een gemiddelde fietstocht, ,,de Nederlandse natuur is superrijk.”

Of je nu een half bos als tuin hebt of dat je drie hoog achter in hartje centrum woont, vogels kijken kan overal, al kun je zelf ook wel het een en ander stimuleren. Zelf heeft hij zeven bakken aan het balkon hangen, helemaal ingezaaid met kruiden en zaden van inheemse planten, ,,gewoon te koop bij de bloemist.” Er komen veel duiven en halsbandparkieten op af, beaamt hij, ,,maar andere vogels scharrelen er ook lekker in.” De oude vertrouwde vetbol is ook nog altijd een vogeltraktatie, weet hij. ,,Maar haal wel het plastic eraf, dat is slecht voor het milieu.”

Ja, vogelman Arjan is begaan met de wereld en hij is niet de enige. De hunkering om de natuur op te zoeken en een steentje bij te dragen, noemt hij een van de redenen waarom het vogels spotten en tellen steeds populairder wordt, ,,kun je ook terugzien in het recordaantal vogeltellers afgelopen weekend.” Zijn tips voor vogelaars in de dop: geen muziek in je oren, een verrekijkertje kopen en die altijd bij je hebben. ,,Een ontzettende meerwaarde.” Dan niet ‘zo’n Bart Smit-ding van zes euro’, maar bijvoorbeeld de ‘chille instapkijker’ die op de website van de Vogelbescherming te koop is, promoot hij even tussen neus en lippen door. En natuurlijk een vogelgids kopen of nog gemakkelijker: een vogelapp downloaden. Van de ANWB bijvoorbeeld, kun je zelf opzoeken wat je hebt gehoord of gezien.

Eureka!

He gap, welke vogel is dit? Hij krijgt dagelijks zo’n twintig appjes met foto’s van de tweepoters, ,,maar het is veel leuker om het zelf te ontdekken.” Dan beleef je een chill eureka-moment, hoor, belooft de bevlogen vogelaar waarvan je meteen zin krijgt zelf op jacht te gaan. In een parkje om de hoek bijvoorbeeld, tipt hij, of dus gewoon vanuit je tuin of balkon. ,,Eigenlijk ben ik heel erg jaloers op mensen die net zijn begonnen met vogels kijken.” Betekent overigens niet dat hij zelf nooit meer verrast wordt, ,,ik zag laatst een wilde eend een rivierkreeft eten en ik hoorde een koolmees een rare imitatie doen...” Hij zucht even, ,,de natuur is onmetelijk mooi.”

Zijn laatste zag hij een seconde geleden aan zijn vetbol pikken, zijn eerste ooit weet hij niet meer precies, maar zolang hij zich kan herinneren, spelen vogels een belangrijke rol in zijn leven. Na papa en mama sprak hij als derde en vierde woordjes zijn intussen gevleugelde woorden: pica pica. Zo heette zijn knuffel, ,,het betekent ekster in het Latijn, kan bijna geen toeval meer zijn, toch?”

Op 7 mei verschijnt zijn eerste boek (‘Een bevlogen jaar’), hij doet veel excursies en lezingen en in 2016 verbrak hij het wereldrecord vogels tellen én zamelde ruim 41.000 euro voor BirdLife International. Tijdens zijn Big Year was hij er 365 dagen non-stop en over de hele wereld mee bezig. Een onvergetelijk avontuur waar hij de 6852 aantikte. Even wat anders dan zijn collega-liefhebbers van weleer, die met een beetje geluk 1000 vogelsoorten in hun leven spotten. Andere tijden en hij weet ze beeldend te beschrijven, die vogelaars van toen. Mannen van middelbare leeftijd in een lange groene regenjas die op een stormachtige herfstdag de bossen ingingen met de kaplaarzen aan, de verrekijker om en een dikke vogelgids onder de arm. De oudere bestaan natuurlijk ook nog gewoon, maar vogelaars anno nu zijn ook stukken jonger en het wordt overal gedaan. ,,We lopen daarmee echt voor op andere landen.”

Kick

Het mooie aan vogels spotten? Geen seconde hoeft hij er over na te denken. ,,De kick van het onverwachte en de rust van de natuur.” Het werkt voor hem bijna meditatief. ,,Ik ben druk in mijn hoofd en snel afgeleid, maar als ik begin met kijken, ben ik er zo twee uur onafgebroken en heel gefocust mee bezig.” En met veel meer geduld dan met een spelletje bijvoorbeeld, ,,ik kwam er laatst pas achter dat mijn vrienden al anderhalf jaar om de week een spelletjesavond organiseren.” Zonder hem dus, maar hij snapt ook precies waarom, ,,ik ben veel te ongeduldig voor spelletjes!”

Zijn grote liefde voor vogels deelt hij met zijn andere grote liefde. Camilla Dreef is behalve ecoloog en bioloog ook fervent vogelaar en de vonk sloeg in 2014 over bij een televisieprogramma. De lovebirds gaan vaak samen op pad, waar de dubbele zintuigen resulteren in extra veel vondsten, maar een onderlinge wie-is-de-beste-vogelaar-strijd is er niet. Hoewel... Een grote grijns verschijnt op zijn gezicht. ,,Voor haar is dat totaal niet boeiend, maar ik blijf een man, hè.” Is hij dan de beste? Misschien wel met vogelherkenning, weegt hij zorgvuldig af, maar zij is weer beter met vogelgedrag. ,,We vullen elkaar gewoon heel mooi aan.”

Huismus weer op 1

Verrekijker in de aanslag, bak popcorn erbij en tellen maar! Dit weekend was het de jaarlijkse Nationale Tuintelling, waaraan ruim 77.000 mensen meededen en bijna 1, 8 miljoen vogels werden geteld, zo meldt de Vogelbescherming. De huismus staat ook dit jaar weer op 1 en de merel lijkt weer terug van weggeweest en het usutu-virus te hebben overwonnen. De huismus is een groepsdier: gemiddeld bestond een groep uit acht exemplaren. Nummer twee werd de koolmees en drie de vink. Nooit eerder eindigde de vink zo hoog. Hekkensluiter is de ’pica pica’ slash ekster.


De opgepakte bewoner van het huis waar ook een vader en zijn kinderen in totale afzondering leefden, liep jarenlang rond met een groot geheim. Foto: ANP

Zes mensen in woning Ruinerwold zijn vader met zijn 5 kinderen

Foto van 'Metro en ANP'

39 MIN

De zes mensen die de politie aantrof in een woning in Ruinerwold zijn vijf kinderen en hun vader. Dat hebben ze zelf tegenover de politie verklaard.

Huurder zit nog vast

Daarnaast is een andere man aangehouden. Hij is de huurder van het pand. „We weten nog niet wat de relatie met de overige personen is. Dit maakt deel uit van ons onderzoek. Hij is ingesloten voor verhoor en zit nog vast", aldus de politie.


Opgepakte man Ruinerwold is klusjesman Josef B.

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De opgepakte bewoner van het huis waar ook een vader en zijn kinderen in totale afzondering leefden, liep jarenlang rond met een groot geheim. Mensen die klusjesman Josef B. (58), de huurder van het pand, kennen staan perplex dat hij vooral de kinderen zo aan hun lot heeft overgelaten, meldt het AD.

Josef B. was vrijwel dagelijks te vinden in een werkplaats in Meppel op nog geen kwartiertje rijden van de boerderij waar hij veel kluste, weten ondernemers die een bedrijf hebben in de buurt. In de ruimte kon hij de mooiste meubels maken, vooral voor plezierjachten, vertelt timmerman Tonnie die al zeven jaar naast hem zit met zijn eigen werkruimte.

Hield privé-leven geheim


Slechthorenden hebben slechtere gezondheid door problemen in de zorg

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Doven en slechthorenden lopen tegen zoveel problemen in de zorg aan dat ze een slechtere gezondheid hebben dan mensen zonder gehoorproblemen. Hun problemen zijn vergelijkbaar met die van etnische minderheidsgroepen. Dat concludeert Anika Smeijers, die dinsdag op haar bevindingen promoveerde, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Valt niet mee te communiceren

„Het viel me op dat artsen denken dat de communicatie met dove of slechthorende patiënten prima verloopt: ‘Ze kunnen liplezen en anders schrijf ik het toch op?’ Doven en slechthorenden zijn het daar totaal niet mee eens. Veel dove mensen gaven aan dat met artsen niet te communiceren valt", aldus de promovenda.


Amsterdam trekt 4 miljoen uit voor aanpak drugshandel

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Amsterdam treft maatregelen om een einde te maken aan de "ontwrichtende gevolgen" van drugshandel in de stad. Zo moet worden voorkomen dat jongeren in de drugscriminaliteit belanden en gaat de gemeente recreatieve gebruikers confronteren met de schaduwzijden hiervan. Het stadsbestuur wil de komende vier jaar 4 miljoen euro uittrekken voor de aanpak van drugshandel en preventief beleid.

Speciale teams tegen zwijgcultuur

„Nu de drugshandel verhardt, de bedragen groter worden en drugscriminelen minder scrupules hebben om tegenstanders te liquideren en zelfs de rechtsstaat te ontwrichten, mag dit leiden tot nieuw bewustzijn onder gebruikers", staat in het bijbehorende programma Weerbare mensen, Weerbare wijken.


Likeability of2

Tiener (14) neergestoken in Rotterdam

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:50

Een 14-jarige jongen is ernstig gewond geraakt door een steekpartij aan de Montessoriweg in Rotterdam-Zuid. De tiener is in het ziekenhuis opgenomen. De politie heeft twee minderjarige verdachten aangehouden. Een derde verdachte is nog op de vlucht.

De jongen werd omstreeks 15.00 uur op straat neergestoken. De drie verdachten gingen er meteen vandoor. Agenten ter plaatse konden na een zoektocht met onder andere hulp van cameratoezicht de twee verdachten aanhouden.

Het motief van de dader is vooralsnog onbekend. Ook is nog onduidelijk of het gaat om een leerling van het in de straat gelegen Montfort College.


saddislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Gearresteerde man Ruinerwold niet vader van de zes kinderen

De 58-jarige man die in Ruinerwold is aangehouden na de vondst van zes mensen in een woning in Ruinerwold blijkt niet de vader van het gezin te zijn. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:23

De 58-jarige man die in Ruinerwold is aangehouden na de vondst van zes mensen in een woning in Ruinerwold blijkt niet de vader van het gezin te zijn. Volgens burgemeester Roger de Groot bestond het aangetroffen gezin uit de oudere man en kinderen tussen de 18 en 25 jaar oud.

De moeder zou al zijn overleden voordat 'het gezin' zijn intrek nam in het pand. De kinderen en onbekende man zouden al 9 jaar zijn ondergedoken in de kelder.

Provisorische woonruimtes


Duitse broertjes van 8 en 5 veroorzaken crash met auto ouders

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:10

Een 8-jarige jongen en zijn 5-jarig broertje hebben maandagavond in de Duitse plaats Hagen een ongeluk veroorzaakt nadat zij de auto van hun ouders hadden meegenomen. Gelukkig raakte er niemand gewond bij het ongeluk, de auto bracht het er iets minder goed vanaf.

Botsing

De oudste van de twee zou de chauffeur zijn geweest toen de auto tegen een geparkeerde aanhanger knalde. Zijn broertje zat op de bijrijdersstoel. Naast de aanhanger raakte ook een geparkeerde auto beschadigd. Het ongeluk gebeurde een straat verder dan de straat waar het gezin woont.


Likeability of5

Politie neemt 35 illegale taxi's in beslag

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:40

In een onderzoek naar illegaal taxivervoer heeft de politie 35 taxi's in beslag genomen. De voertuigen zijn afkomstig van bedrijven in Heerhugowaard, Woerden en Zaandam. Maar volgens de politie boden de taxichauffeurs hun illegale diensten vooral aan in de regio Amsterdam.

Niet verzekerd

Bij het onderzoek bleek eveneens dat 25 van de 35 taxi's niet verzekerd waren. Het onderzoek had plaats in opdracht van het Openbaar Ministerie met behulp van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Woensdagochtend richting Utrecht? Bereid je voor op overlast

Het belooft weer erg druk te worden op de wegen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:07

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om de snelwegen rond Utrecht op woensdagochtend zoveel mogelijk te mijden in verband met het boerenprotest.

De verwachting is dat op de wegen rond Utrecht veel overlast zal zijn door tractoren die richting De Bilt rijden, waar het RIVM is gevestigd. Ook de werkzaamheden aan de Galecopperbrug kunnen volgens Rijkswaterstaat extra reistijd opleveren.

Mogelijk duizenden trekkers


De bekendste keelsnoepjes vind je vanaf volgend jaar in papier

Fotobewerking. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 14:10

Wie kent ze niet? De bekende Anta Flu-keelsnoepjes in het oranje (of blauwe, of zwarte, of gele, of groene) wikkeltje. Vanaf volgend jaar zijn ze niet meer in plastic, maar in papier verpakt. 

Als je keelpijn hebt en kiest voor de keelsnoepjes, verslijt je zomaar tientallen snoepjes op een dag. En waar blijven de verpakkingen? Overal. Dat is onder meer te zien op straat.

Minder belasting voor milieu


Likeability of2

Gezin wacht jarenlang in kelder in Drenthe op 'einde der tijden'

De boerderij op een dronebeeld. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 12:19

In het Drentse Ruinerwold is een onbekende vader met zes kinderen ontdekt. Het gezin woonde al jaren in de kelder van de boerderij en wachtte daar op ‘het einde der tijden’. 

De politie heeft de zes mensen uit de woning gehaald. De eigenaar van het pand, een man van 58 die niet wilde meewerken aan het onderzoek, is opgepakt.

Compleet in de war


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Tot 5,5 jaar cel voor broers die ober mishandelden

De broers worden naar de rechtszaal geleid. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:14

De Nederlandse broers Armin N. en Arash N., die vorig jaar een ober in Praag zwaar toetakelden, zijn dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van respectievelijk 5,5 en 5 jaar.

Het hof acht zware mishandeling bewezen. De mannen mogen tien jaar lang Tsjechië niet meer in. Als de straf onherroepelijk is, kunnen de twee er voor kiezen hun celstraf in Nederland uit te zitten.

OM en broers in beroep


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Onderzoekers ontdekken tunnel onder Kamp Amersfoort

In het kamp zaten meer dan 35.000 Nederlanders gevangen. / ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 10:55

In Kamp Amersfoort is een geheime tunnel ontdekt. In memoires werd er door oud-gevangenen al gesproken van een tunnel, maar nu blijkt deze er echt te zijn.

Onderzoekers hebben de bijzondere vondst gedaan nadat er gericht gezocht kon worden en de verbindingsgang werd blootgelegd. Het gaat om een tunnel die het gevangenenkamp en het SS-deel van het kamp met elkaar verbond.

Snel doorloodsen


Likeability of3

Londense politie gaat klimaatactivisten harder aanpakken

De activisten van Extinction Rebellion in Londen. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:00

De Britse politie gaat harder optreden tegen klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion (ER) in Londen na een week van confrontaties tussen betogers en de politieagenten.

Activisten die de straat op gaan kunnen worden opgepakt. „Elke bijeenkomst die in verband staat met de opstand van Extinction Rebellion in Londen moet worden gestaakt", is te lezen in de verklaring van de politie.

Meer dan 1400 mensen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Man vindt levend begraven baby bij begrafenis eigen kind

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 09:04

In Noord-India heeft een dorpeling een afgrijselijke vondst gedaan. Op de uitvaart van zijn doodgeboren kind ontdekte hij een aarden pot, waarin een baby zat. Wonderbaarlijk: het kindje leefde nog. 

De man zag de pot zo'n 90 centimeter onder de grond zitten toen hij een graf aan het graven was. De Indiase politie noemt de vondst ‘onmenselijk’ en spreekt over een poging tot kindermoord. In het land zijn in de afgelopen jaren veel kinderen vermoord, vooral jonge meisjes.

Leven gered


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Terugkeer van IS-kinderen is 'bespreekbaar' voor VVD

Turkije is Syrië binnengevallen. Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:04

Voor de VVD is het bespreekbaar om kinderen van IS-strijders terug te halen uit Syrië als hun ouders niet meekomen. Dat zei het VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz maandagavond in Pauw.

„Als het heel kleine kinderen zijn dan kunnen we het daar over hebben omdat zij er ook niks aan kunnen doen", zei Yesilgöz. Het gaat dan volgens haar om kinderen tot een „jaar of vijf, zes".

Volgens het Kamerlid hebben ouders van IS-kinderen op dit moment nog het recht om met hun kinderen naar Nederland te komen. Maar „als die ouders geen recht hebben om terug te keren" is het repatriëren van jonge kinderen bespreekbaar, zei ze.


Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

Kim: van jonge mileu-activist tot politica Europa

Foto's: Benoît Bourgeois / European Union 2019

In samenwerking met het Europees Parlement

VANDAAG, 08:00

In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Deel 1: Kim van Sparrentak van GroenLinks.

Opeens zit ze in de EU-vergaderbanken in Brussel en Straatsburg. De Zeeuwse Kim van Sparrentak, 29 nog maar en daarmee de jongste Nederlander. Zevende stond ze dit voorjaar op de GroenLinks-lijst voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Kansloos zou je zeggen, maar door een grote berg voorkeursstemmen mocht zij haar koffers pakken om een van de drie partijzetels te ‘bemannen’. „En dat bevalt goed! Maar ik had het natuurlijk nooit verwacht. Ik had een baan waarbij het ging om eerlijke energietransitie en dacht dat nog wel even te blijven doen. Nu werk ik aan dezelfde waarden, maar op een heel ander niveau. In de plenaire zaal denk ik nog wel ‘wow’… En wat mooi dat ik dit mag doen.”

Wie zijn onze mensen in Europa? (1): Kim van Sparrentak van GroenLinks

Likeability of3

'Meeste Nederlanders ervaren hogere vaste-lastendruk'

Het leven wordt steeds duurder / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 06:54

Nederlanders besteden gemiddeld de helft van hun bruto inkomen aan vaste lasten. Zo'n 94 procent ervaart een hoge vaste-lastendruk, blijkt uit onderzoek.

Het kost veel Nederlanders in 2019 meer moeite om de vaste lasten te betalen dan vorig jaar. De grote meerderheid (83%) geeft aan dat dit komt door toegenomen vaste lasten. In januari van dit jaar werd al een toename van de vaste lasten van 10 procent voorspeld.

Voor slechts 13 procent is een lager inkomen de oorzaak. De Nederlander besteedt gemiddeld de helft van zijn inkomen aan vaste lasten. Dit blijkt uit onderzoek door veldwerkorganisatie Panel Inzicht onder duizend mensen, in opdracht van online consumentenadviseur Pricewise.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar