In het nieuws

Arjan houdt van kicks, hij is vogelaar

Arjan Dwarshuis is vogelaar /Friso Boven

Foto van 'Iris Hermans'

29 JAN 2019

Hij houdt van de kick en het onverwachte. ,,Het is heel chill en je kunt het overal doen.” En het brengt ook nog eens rust in zijn hoofd. Arjan Dwarshuis is vogelaar. Een dag zonder vogels, is een dag niet geleefd en hij deelt zijn grote liefde met zijn andere grote liefde. Ook vogelaar.

Hij staat weer op 1 in de Nationale Tuintelling van de Vogelbescherming, de huismus /Hans Peeters Vogelbescherming Nederland

Vogelfluisteraar?

Kun jij met vogels praten? Vol bewondering kijkt het meisje naar Arjan Dwarshuis (32). Boven zijn hoofd een zwerm van twintig mezen die op zijn imitatie zijn afgekomen tijdens zijn excursie.

Hij moet er nog om lachen. ,,Dat was wel mooi, ja, maar ik praat natuurlijk niet echt met ze.” Dan wel geen vogelfluisteraar, het geluid van de merel kan hij intussen dromen en voor vogelaars in spe: hoor je een vogel, dan is de kans groot dat het een merel is. Hij krijgt er een bijna verliefde blik van in zijn ogen. ,,Het is de vogel die het warmste gevoel bij mensen teweegbrengt. Geen barbecue compleet zonder zingende merel op de nok van het dak. Het is de eerste die je hoort zingen op de fiets naar werk in de vroege ochtend. De oude vertrouwde stadsvogel met het ultieme vogelgeluid.” Hij zou de merel overigens nooit als ringtone kiezen. Je zou er nog maar afgeleid door worden ook als je op de fiets zit, ,,en veel te cliché.”

'Weet je...?"

Een uur in het gezelschap van Arjan Dwarshuis en je bent minimaal een energieboost en drie weetjes rijker. ,,Weet je wat dat is?” vraagt hij meermaals na zijn verhaal, waarbij hij al enthousiast verder praat, zonder het antwoord af te wachten. Bij een mastjaar bijvoorbeeld, ,,een jaar waarin heel veel beukennootjes worden geproduceerd, zijn de vinkjes dol op.”

Normaal over straat kan hij niet. Zijn oren zijn altijd gespitst op het geluid van een overvliegende koolmees, zijn ogen gefocust om een glimp van een ijsvogeltje op te vangen, of een van de ruim 500 andere vogelsoorten in Nederland. Beroepsdeformatie, haalt hij zijn schouders op. Heeft de Amsterdammer een afspraak buiten de deur, dan vogelt hij van te voren precies uit welke fietsroute hij neemt. Liefst door zoveel mogelijk parken, ,,ik ben dan niet te stoppen, ik tel alle soorten die ik hoor en zie.” Zo’n 20 - 40 telt hij er zeker wel op een gemiddelde fietstocht, ,,de Nederlandse natuur is superrijk.”

Of je nu een half bos als tuin hebt of dat je drie hoog achter in hartje centrum woont, vogels kijken kan overal, al kun je zelf ook wel het een en ander stimuleren. Zelf heeft hij zeven bakken aan het balkon hangen, helemaal ingezaaid met kruiden en zaden van inheemse planten, ,,gewoon te koop bij de bloemist.” Er komen veel duiven en halsbandparkieten op af, beaamt hij, ,,maar andere vogels scharrelen er ook lekker in.” De oude vertrouwde vetbol is ook nog altijd een vogeltraktatie, weet hij. ,,Maar haal wel het plastic eraf, dat is slecht voor het milieu.”

Ja, vogelman Arjan is begaan met de wereld en hij is niet de enige. De hunkering om de natuur op te zoeken en een steentje bij te dragen, noemt hij een van de redenen waarom het vogels spotten en tellen steeds populairder wordt, ,,kun je ook terugzien in het recordaantal vogeltellers afgelopen weekend.” Zijn tips voor vogelaars in de dop: geen muziek in je oren, een verrekijkertje kopen en die altijd bij je hebben. ,,Een ontzettende meerwaarde.” Dan niet ‘zo’n Bart Smit-ding van zes euro’, maar bijvoorbeeld de ‘chille instapkijker’ die op de website van de Vogelbescherming te koop is, promoot hij even tussen neus en lippen door. En natuurlijk een vogelgids kopen of nog gemakkelijker: een vogelapp downloaden. Van de ANWB bijvoorbeeld, kun je zelf opzoeken wat je hebt gehoord of gezien.

Eureka!

He gap, welke vogel is dit? Hij krijgt dagelijks zo’n twintig appjes met foto’s van de tweepoters, ,,maar het is veel leuker om het zelf te ontdekken.” Dan beleef je een chill eureka-moment, hoor, belooft de bevlogen vogelaar waarvan je meteen zin krijgt zelf op jacht te gaan. In een parkje om de hoek bijvoorbeeld, tipt hij, of dus gewoon vanuit je tuin of balkon. ,,Eigenlijk ben ik heel erg jaloers op mensen die net zijn begonnen met vogels kijken.” Betekent overigens niet dat hij zelf nooit meer verrast wordt, ,,ik zag laatst een wilde eend een rivierkreeft eten en ik hoorde een koolmees een rare imitatie doen...” Hij zucht even, ,,de natuur is onmetelijk mooi.”

Zijn laatste zag hij een seconde geleden aan zijn vetbol pikken, zijn eerste ooit weet hij niet meer precies, maar zolang hij zich kan herinneren, spelen vogels een belangrijke rol in zijn leven. Na papa en mama sprak hij als derde en vierde woordjes zijn intussen gevleugelde woorden: pica pica. Zo heette zijn knuffel, ,,het betekent ekster in het Latijn, kan bijna geen toeval meer zijn, toch?”

Op 7 mei verschijnt zijn eerste boek (‘Een bevlogen jaar’), hij doet veel excursies en lezingen en in 2016 verbrak hij het wereldrecord vogels tellen én zamelde ruim 41.000 euro voor BirdLife International. Tijdens zijn Big Year was hij er 365 dagen non-stop en over de hele wereld mee bezig. Een onvergetelijk avontuur waar hij de 6852 aantikte. Even wat anders dan zijn collega-liefhebbers van weleer, die met een beetje geluk 1000 vogelsoorten in hun leven spotten. Andere tijden en hij weet ze beeldend te beschrijven, die vogelaars van toen. Mannen van middelbare leeftijd in een lange groene regenjas die op een stormachtige herfstdag de bossen ingingen met de kaplaarzen aan, de verrekijker om en een dikke vogelgids onder de arm. De oudere bestaan natuurlijk ook nog gewoon, maar vogelaars anno nu zijn ook stukken jonger en het wordt overal gedaan. ,,We lopen daarmee echt voor op andere landen.”

Kick

Het mooie aan vogels spotten? Geen seconde hoeft hij er over na te denken. ,,De kick van het onverwachte en de rust van de natuur.” Het werkt voor hem bijna meditatief. ,,Ik ben druk in mijn hoofd en snel afgeleid, maar als ik begin met kijken, ben ik er zo twee uur onafgebroken en heel gefocust mee bezig.” En met veel meer geduld dan met een spelletje bijvoorbeeld, ,,ik kwam er laatst pas achter dat mijn vrienden al anderhalf jaar om de week een spelletjesavond organiseren.” Zonder hem dus, maar hij snapt ook precies waarom, ,,ik ben veel te ongeduldig voor spelletjes!”

Zijn grote liefde voor vogels deelt hij met zijn andere grote liefde. Camilla Dreef is behalve ecoloog en bioloog ook fervent vogelaar en de vonk sloeg in 2014 over bij een televisieprogramma. De lovebirds gaan vaak samen op pad, waar de dubbele zintuigen resulteren in extra veel vondsten, maar een onderlinge wie-is-de-beste-vogelaar-strijd is er niet. Hoewel... Een grote grijns verschijnt op zijn gezicht. ,,Voor haar is dat totaal niet boeiend, maar ik blijf een man, hè.” Is hij dan de beste? Misschien wel met vogelherkenning, weegt hij zorgvuldig af, maar zij is weer beter met vogelgedrag. ,,We vullen elkaar gewoon heel mooi aan.”

Huismus weer op 1

Verrekijker in de aanslag, bak popcorn erbij en tellen maar! Dit weekend was het de jaarlijkse Nationale Tuintelling, waaraan ruim 77.000 mensen meededen en bijna 1, 8 miljoen vogels werden geteld, zo meldt de Vogelbescherming. De huismus staat ook dit jaar weer op 1 en de merel lijkt weer terug van weggeweest en het usutu-virus te hebben overwonnen. De huismus is een groepsdier: gemiddeld bestond een groep uit acht exemplaren. Nummer twee werd de koolmees en drie de vink. Nooit eerder eindigde de vink zo hoog. Hekkensluiter is de ’pica pica’ slash ekster.


Boris Johnson opgenomen op intensive care

Boris Johnson is vanaf de eerste symptomen open geweest over zijn coronabesmetting / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Britse premier Boris Johnson ligt sinds maandagavond op de ic.

Premier Boris Johnson werd op op advies van zijn arts zondagavond al in het St. Thomas' Hospital in Londen opgenomen, nadat hij last had van aanhoudende corona-klachten. In de loop van maandagmiddag is de toestand van de premier verslechterd en is hij overgeplaatst naar de intensive care van het ziekenhuis, blijkt uit een verklaring van Downing Street. Engelse media zeggen dat hij bij bewustzijn is en niet aan de beademing ligt. Wel zou hij zuurstof toegediend hebben gekregen.


Lol is eraf, zegt Van der Sar, 'wij voetballen voor onze supporters'

Ajax geeft het advies de eredivisie niet meer te hervatten, net als PSV, AZ en een aantal clubs dat tegen degradatie strijdt.

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Vanwaar die haast bij Ajax? „We vinden dat er duidelijkheid moet komen voor spelers en supporters. De lol is eraf, laten we kijken naar volgend seizoen."

Edwin van der Sar was best wel een beetje verrast over de ophef die ontstond na het pleidooi van Marc Overmars over het onmiddellijk stopzetten van de eredivisie. „Maar niet over de boodschap zelf, want we staan er hetzelfde in", zegt de algemeen directeur van Ajax. „En ik wist dat hij een interview zou geven. Maar ik was achteraf gezien liever een dag later samen met een paar andere clubs naar buiten gekomen. Dat was misschien netter geweest."

Advies


Hoera: jarige kinderen uit Dordrecht krijgen kaartje van burgemeester

Om ze toch nog een beetje in het zonnetje te zetten, stuurt burgemeester Wouter Kolff jarige kinderen in Dordrecht een kaartje / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Jarig zijn in deze tijd is niet bepaald een kinderfeestje, maar een schrale troost voor jarige basisschoolleerlingen uit Dordrecht: de burgemeester stuurt iedereen een verjaardagswens.

„Het is een gekke tijd hè? Helaas even geen school, dus ook geen traktatie aan de meester of juf en klasgenootjes", schrijft burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff aan alle jarige basisschoolkinderen. Niet in een mail of op social media, maar op een persoonlijk verjaardagskaartje, dat door de bus bij de jarig job gaat. Een kaartje met vrolijke ballonnen en een herkenbaar stadsbeeld van Dordt erop, binnenin de wens van de 100ste burgemeester van deze Zuid-Hollandse stad.

„Nog even volhouden. Over een tijdje speel je weer lekker op school met je klasgenootjes en mag je weer wat vaker op bezoek bij bijvoorbeeld opa of oma", schrijft hij ook. Waarom hij dit doet? Hij zegt het in de kaart. „Je verjaardag vieren gaat nu even anders. Misschien heb je minder visite dan vorig jaar. Daarom stuur ik je graag deze kaart om je extra in het zonnetje te zetten."


Vlamingen zitten massaal thuis en tellen dan maar mussen

Vlaamse 'verplichte huismussen' tellen massaal de mussen buiten

Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bijna twee keer zo veel Belgen als vorig jaar hebben tot vreugde van de Vlaamse Vogelbescherming meegedaan aan het Huismussentelweekend.

De Belgen zitten nog in elk geval tot 19 april in een lockdown en dan doe je misschien wel heel andere dingen dan je normaal gesproken in het weekend doet. Vogels tellen bijvoorbeeld. Afgelopen weekend hebben 7.041 Vlamingen gehoor gegeven aan de oproep om tsjilpende huismusmannetjes in de tuin of onmiddellijke omgeving te tellen, meldt de organisatie. Dat was het goede nieuws. Uit de ingezonden telformulieren blijkt dat er vooral kleine groepjes van één tot vijf huismussen werden gespot. En dat is géén goed nieuws, want deze kleine groepjes, kolonies genoemd, zijn kwetsbaar. „Ze zijn minder goed in staat om tegenslagen op te vangen en lopen dus sneller het risico te verdwijnen. Een stabiele kolonie bestaat uit minstens 10 paren", stelt de vogelbescherming.

De deelnemende 'huismussen' moesten tellen hoeveel huismusmannetjes ze gelijktijdig hoorden of zagen tsjilpen. Op de mussenwebsite van de organisatie stonden tips om de zangvogeltjes gemakkelijk(er) te herkennen en een telformulier. Vanwege de grote hoeveelheid formulieren die nog steeds binnenlopen, is de deadline om in te sturen met een week verlengd. Hoewel er geen absolute cijfers zijn over het aantal mussen in Vlaanderen is wel duidelijk dat hun aantal, vooral in de steden, hard terugloopt.


Likeability of6

Kuzu voelt zich genaaid: 'Broedermoord op zijn pijnlijkst'

Toen Tunahan Kuzu nog in de Tweede Kamer kwam / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Tunahan Kuzu is boos en de hele wereld mag dat weten. In een post op zijn openbare Facebook-profiel haalt hij hard uit naar „oude kameraad en strijdmakker" Selçuk Öztürk.  

„Hoofdrolspelers in deze politieke klucht zijn Öztürk en ikzelf. Inmiddels ouwe kameraden, strijdmakkers en oprichters van DENK. Samen hebben wij een politieke partij uit het niets opgebouwd en parlementaire geschiedenis geschreven. Naaide uitgerekend Öztürk mij een oor aan?" Een van de alinea's uit het zéér uitgebreide Facebookbericht van Kuzu, dat hij maandagmiddag plaatste.

Onthullend


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

5x positief nieuws: Oranje helpt, beurzen in het groen en meer

5x positief nieuws: Oranje helpt, beurzen in het groen en meer

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het positieve nieuws van maandag 6 april. Beurzen stijgen in het groen, Oranje schiet te hulp en een applaus voor Merkel en co.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 6 april


Likeability of5

Probeer niet te lachen, verzoekt Arjen Lubach tijdens opnames

Portret Arjen Lubach / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Even niet lachen a.u.b., verzoekt Arjen Lubach tijdens de opnames om eenzame giecheltjes te voorkomen,

Arjen Lubach vraagt de technici in zijn speciale ‘coronastudio’ vooral niet te lachen om de grappen die hij en medepresentatoren Tex de Wit en Janine Abbring maken. Dat vertelde hij in de podcast PepTalk, een podcast waarin cabaretier en acteur Pepijn Schoneveld praat met comedians, cabaretiers, kleinkunstenaars en andere mensen die hij bewondert. In dit geval dus presentator Arjan Lubach, wiens programma Zondag met Lubach sinds drie weken zonder publiek wordt opgenomen.

„We vragen de technici of ze willen proberen niet te lachen, anders wordt het helemaal zo gek, als je af en toe een giecheltje hoort", stelt Lubach. De eerste uitzending na de strengere coronamaatregels nam de komiek nog op in de studio, met zijn vaste team als publiek. Maar sindsdien wordt het programma opgenomen in een gesloten studio.


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

FNV vreest voor meer dan 800.000 flexbanen door coronacrisis

FNV vreest voor meer dan 800.000 flexbanen door coronacrisis

Werkbedrijf van het UWV in Amsterdam. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De banen van meer dan 800.000 mensen met een flexcontract zijn in gevaar door de coronacrisis. Dat zegt vakbond FNV op basis van een optelsom van het aantal mensen in Nederland met een heel onzekere aanstelling.

Zij worden momenteel massaal op straat gezet door werkgevers, waaronder veel uitzendbureaus.

Er werken zo’n 425.000 mensen op oproep- en 0-urenbasis, zo becijfert de bond. Daarbij komen 227.600 uitzendkrachten in de eerste anderhalf jaar van hun uitzendwerk, van wie elke dag afscheid genomen kan worden. Dan zijn er nog 64.500 mensen van wie het tijdelijk contract afloopt en 100.000 mensen die in hun proeftijd zitten.


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Gedesinfecteerde matrashoezen en meer tijdens (rustig) paasweekend

Op tweede paasdag zijn de woonboulevards altijd drukker dan druk, dit jaar is dat gegarandeerd anders / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onder meer gedesinfecteerde matrashoezen ter voorbereiding op paasweekend en misschien zelfs een drone met ingebouwde speaker. Al verwachten de woonwinkels en meubelboulevards geen grote drukte dit jaar, „we zien sowieso al minder bezoekers in het weekend."

Normaal gesproken gaan Nederlanders massaal voor nieuwe meubels winkelen op tweede paasdag, maar de woonboulevards en -winkels verwachten dat het dit jaar rustig blijft. Wel treffen meerdere zaken maatregelen om een eventuele drukte in goede banen te leiden, zo blijkt uit een rondgang.

Speciaal deurbeleid


Nationale Museumweek gaat gewoon door, maar dan online

Nationale Museumweek gaat gewoon door, maar dan online

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Nationale Museumweek gaat door, zij het vanwege het coronavirus op aangepaste wijze. Digitaal dus.

De museumweek vindt nog steeds plaats van 20 tot en met 26 april aanstaande. Het thema van de week is Ontdek samen– juist nu – ons échte goud. In vrijheid. De Nationale Museumweek wordt dit jaar georganiseerd vanuit het oogpunt 75 jaar culturele vrijheid. De organisatie sloeg daarvoor de handen ineen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Net als op zovele andere openbare plekken is het in de Nederlandse musea momenteel stil. Kunst, cultuur en erfgoed kunnen troost bieden, juist in deze tijden. „Wat kan ons in bange dagen troost bieden en inspiratie? Wat kan een steun in de rug zijn? Waar vind je een schouder om even tot rust te komen? Inderdaad, dat zijn ons aller museale collecties die alle tijden hebben doorstaan", zegt Mirjam Mol, directeur Museumvereniging.


Duitsland nam bijna 200 coronapatiënten over van andere EU-landen
Likeability of5

Duitsland nam bijna 200 coronapatiënten over van andere EU-landen

Medici vervoeren een Italiaanse coronapatiënt op de luchthaven in Dresden. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Duitsland heeft sinds het begin van de coronacrisis 198 ernstig zieke patiënten overgenomen van andere EU-lidstaten. Het gaat om 130 patiënten uit Frankrijk, 44 uit Italië en 24 uit Nederland, zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Duitsland heeft in vergelijking met andere EU-lidstaten relatief veel bedden op de intensive care beschikbaar. Daarom worden ook patiënten opgenomen uit andere landen in de EU, waarin vooral Italië en Spanje zwaar zijn getroffen door de pandemie. Italië heeft wereldwijd het hoogste dodental gemeld.

Voorlopig geen plannen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Daar zijn de eerste eikenprocessierupsen weer!
Likeability of5

Daar zijn de eerste eikenprocessierupsen weer

Op dit moment zijn de rupsen nog ongevaarlijk. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Maandag zijn de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes gekomen. Normaal gesproken zullen de eerste rupsen halverwege mei brandharen krijgen. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

Het zijn net die haartjes die voor voor een geïrriteerde huid kunnen zorgen, zoals rode vlekken, bultjes of blaasjes, jeuk en een brandend gevoel. Op dit moment zijn de rupsen nog ongevaarlijk. De brandhaartjes kunnen ook geïrriteerde ogen en luchtwegen veroorzaken. Vorig jaar meldden zich duizenden mensen bij de huisarts met klachten.

Weersomstandigheden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vader gezin Ruinerwold weigert mee te werken aan onderzoek

Vader gezin Ruinerwold weigert mee te werken aan onderzoek

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De twee mannen die verdacht zijn in de Ruinerwoldzaak, blijven de komende maanden in voorarrest. Hoofdverdachte Gerrit Jan van D. weigert mee te werken aan onderzoek. 

Maandag vond een tussentijdse zitting plaats in de rechtbank in Assen, waarbij enkel de rechters en officier van justitie fysiek in de rechtszaal aanwezig waren. De verdachten en hun advocaten werden via een videoverbinding bij de zaak betrokken.

Hoofdverdachte Van D., die door een hersenbloeding in het ziekenhuis ligt, kon de zaak volgens zijn advocaat Snorn om die reden niet volgen. Snorn gaf tijdens de zitting te kennen dat zijn cliënt niet wil meewerken aan neurologisch en neuropsychologisch onderzoek. Omdat Van D. door de hersenbloeding niet kan praten, heeft het Openbaar Ministerie hem nog niet kunnen verhoren.


Dodental coronavirus stijgt met 101 naar 1867

Dodental coronavirus stijgt met 101 naar 1867

Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal mensen dat in de afgelopen 24 uur in Nederland is overleden aan het coronavirus is gestegen met 101, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het dodental staat op 1867. Het aantal patiënten op de intensive care is met 24 gestegen naar 1409.

Uit cijfers van de GGD blijkt dat er 260 nieuwe ziekenhuisopnamen zijn sinds zondag. Toen waren dat er 253, zaterdag nog 336. Het totaal aantal mensen dat in Nederland in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) is 7135.

Zondag werden er 115 nieuwe sterfgevallen gemeld, een dag eerder waren dat er 164. In Nederland hebben er 18.803 mensen positief getest op corona.


Oxfam vreest voor gezondheid miljoenen vluchtelingen door corona

Oxfam vreest voor gezondheid miljoenen vluchtelingen door corona

Een kind in een Grieks vluchtelingenkamp met mondmasker. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Oxfam Novib maakt zich ernstige zorgen over de situatie van vluchtelingen wereldwijd die te maken krijgen met de gevolgen van het nieuwe coronavirus.

Veel vluchtelingenkampen zijn namelijk overvol en beschikken niet over voldoende sanitaire voorzieningen om een uitbraak van het virus tegen te gaan. Volgens Oxfam is er gemiddeld 1 watertappunt per 250 mensen voorhanden. Ook de norm van anderhalve meter afstand bewaren is in een overvol kamp onmogelijk.

Catastrofe


Maatregelen tegen motorrijders tijdens Pasen?
Likeability of5

Maatregelen tegen motorrijders tijdens Pasen?

Afgelopen weekend klaagden veel mensen over overlast door motoren. | Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Veiligheidsberaad van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreekt maandagavond of in het paasweekeinde extra maatregelen genomen moeten worden tegen groepen motorrijders.

Afgelopen weekend klaagden veel mensen over overlast door motoren, met name op de rivierdijken en op de Posbank bij Rheden. Wie rustig in het zonnetje in de tuin zat, kon vooral de hele zondag het geluid van motoren horen.

De motorrijders zouden zich niet aan de geldende regels tegen het verspreiden van het coronavirus houden. Ze reden te hard in te grote groepen en verzamelden zich met meer dan drie mensen voor een tochtje.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Gestrande Nederlanders in Marokko doen noodoproep

Gestrande Nederlanders in Marokko doen noodoproep

Lege straten in Marokkko. Nederlanders die willen terugkeren naar eigen land, zitten vast. | Foto: Getty Images / Jalal Morchidi

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Honderden Nederlanders die vastzitten in Marokko doen een noodoproep aan de Nederlandse regering.

„Met een paar honderd Nederlanders zitten wij muurvast in Marokko, zonder enig vooruitzicht", schrijven zij in een open brief, die is opgesteld in het Nederlands, Frans en Arabisch. Dat meldt Het Parool.

Hoogzwangere vrouwen


Grote kans op natte paasdagen

Grote kans op natte paasdagen

Donkere wolken boven Nederland worden vooral Eerste Paasdag verwacht. | Foto: ANP / Rob Engelaar

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De week voor Pasen verloopt over het algemeen droog met veel zon, maar juist tijdens het Paasweekend neemt de kans op buien toe.

We zitten met z'n allen door thuis werken en online lessen veel binnen, maar bij een frisse neus kun je hele werkweek rekenen op temperaturen van 17 tot 23 graden. Tijdens de Paasdagen wordt het gemiddeld een graad of 16 en zacht voor de tijd van het jaar (gebruikelijk is het half april 11 tot 14 graden), meldt Weeronline.nl. Goede Vrijdag schijnt de zon flink. Er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar en het blijft droog.

Grote kans op natte paasdagen

Paaseieren kun je maar beter binnen verstoppen. | Foto: ANP / Rob Engelaar