Metro
Metro Nieuws 29 jan 2019 / 09:55 uur

Verdubbeling in aantal datalekken 2018

Het aantal datalekken dat in 2018 bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is gemeld, is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2017. In totaal zijn er 20.881 datalekken gemeld.

2018, het jaar waarin de datalekken elkaar opvolgden. Het jaar begon met Facebook, beter bekend als het Cambridge Analytica-schandaal, maar vergaten we al snel door het volgende schandaal. RTL Nederland, zorgverzekeraar Achmea, allemaal waren ze de dupe van hackers die met de gegevens uit de databases aan de haal gingen.

Hacken

De meeste datalekken komen uit organisaties uit de sectoren zorg en welzijn, openbaar bestuur en financiële dienstverlening. Het waren flink meer meldingen dan verwacht en daarom heeft AP haar capaciteit uitgebreid om meer actie te kunnen ondernemen.

In ruim tweederde van de datalekken gaat het om persoonsgegevens die aan een verkeerde ontvanger zijn gestuurd. De rest is kwijtgeraakt door bijvoorbeeld een gestolen laptop, hacking of phishing. Het gaat vaak om gegevens over geslacht, medische gegevens en BSN.

Eind 2018 heeft AP vervoersdienst Uber nog een boete van 600.000 euro opgelegd voor het te laat melden van een datalek, zowel aan het AP als de betrokkenen. Het melden van een datalek is sinds 1 januari 2016 verplicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Verdubbeling in aantal datalekken 2018
Sluiten