Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Willem Holleeder over bandjes zus: ‘mindfuck’

Willem Holleeder kwam dinsdag in de rechtbank met zijn eigen uitwerkingen van de gesprekken die zijn zus Astrid stiekem opnam. Holleeder probeerde aan te tonen dat zijn zus met haar uitleg van de opnamen de waarheid zou verdraaien. Tegen de rechtbank sprak hij van een „mindfuck.”

Bepaalde richting

Op de 49e dag van zijn strafproces ontkende Holleeder opnieuw met klem dat hij moordopdrachten heeft gegeven. „Ik heb vandaag weer een hele reeks beschuldigingen gehoord, maar ik heb nooit iets te maken gehad met liquidaties", zei hij. Eerder op de dag had hij zijn zus Astrid hoofdschuddend aangehoord tijdens haar vermoedelijk laatste getuigenverhoor in het proces. „Het wordt hier steeds gekker", mompelde hij.

Holleeder houdt vol erin te zijn geluisd door zijn zus, „die gesprekken met mij opnam en in een bepaalde richting duwde, terwijl ik van niets wist." Bovendien verwijt hij zijn zus „knip- en plakwerk" in de opnames. Daardoor en met haar uitleg in het achterhoofd „lijken de gesprekken anders dan ze in werkelijkheid waren", zei hij.

Lachen en dollen

Haar uitlatingen dat het opnemen van de gesprekken met haar broer „steeds heel veel stress" met zich meebracht, verwees hij naar het rijk der fabelen. „Als u de voorstukjes hoort, dan is het lachen en dollen. Er is helemaal geen stress. Ze lopen te lachen om me: ‘Haha, heb je die sukkel weer’."

In de ochtenduren vertelde Astrid Holleeder zeker te weten dat zowel haar zus Sonja als zij het uiteindelijk met de dood moet bekopen dat ze tegen hun broer zijn opgestaan. „Hij vergeet niet. Als je eenmaal fout in zijn hoofd zit, dan blijft dat zo." Dat hij straks misschien tussen vier muren zit, zegt volgens haar niets. „Hij heeft zijn mensen buiten nog."

De zaak tegen Willem Holleeder, die zich moet verantwoorden voor een reeks onderwereldmoorden, gaat half januari komend jaar verder. In de tweede helft van februari volgt de strafeis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.