Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 dec 2018 / 20:04 uur

Wat we weten over de arrestatie terrorismeverdachten

De politie heeft zaterdag vijf terrorismeverdachten opgepakt. In de ochtend werden er vier opgepakt in Rotterdam. In de loop van de dag een vijfde. De Nederlandse politie wil niet zeggen waar. Volgens Duitse media zou het gaan om een 26-jarige Syriër die in de Duitse stad Mainz is aangehouden.

Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Meteen na de arrestaties in de ochtend werden de locaties waar de aanhoudingen waren, doorzocht. Vier aangehouden mannen zijn tussen de 20 en 30 jaar oud en komen uit niet-westerse landen.

Het onderzoek gaat de komende dagen door, meldde de politie. ,,Waarbij het accent ligt op nader onderzoek van de aard en omvang van de terroristische dreiging.” De politie kan verder niets zeggen.

‘Vervelend’

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei tegen de NOS het ,,vervelend” te vinden ,,dat we hebben moeten ingrijpen en dat er dus kennelijk mensen met dit soort verkeerde ideeën rondlopen”. Volgens de burgemeester is er op dit moment geen aanleiding om de veiligheidsmaatregelen rondom de oud-en-nieuwviering te verzwaren.

In juni werden in Rotterdam ook twee mannen aangehouden op verdenking van het voorbereiden van terrorisme en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze zouden een aanslag hebben willen plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland.

In september werden zeven mannen opgepakt, die volgens het OM een grote terroristische aanslag wilden plegen op een niet nader genoemd evenement. Twee van deze mannen komen uit Rotterdam en eentje uit Vlaardingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat we weten over de arrestatie terrorismeverdachten
Sluiten