Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 dec 2018 / 09:30 uur

Tsunami Indonesië door instorten vulkaan

De tsunami in Indonesië is veroorzaakt door het deels instorten van de vulkaan Anak Krakatau, in de Straat van Soenda. Dat heeft de landelijke meteorologische dienst bekend gemaakt. Door de tsunami kwamen zeker 281 mensen om het leven.

Waarschuwing: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren. 

Aardverschuiving

Zaterdag barstte de Anak Krakatau uit, daarbij stortte zo’n 64 hectare van de vulkaan in. „Dit veroorzaakte een aardverschuiving onder water en uiteindelijk de tsunami", aldus Dwikorita Karnawati, hoofd van de meteorologische dienst. Er werd al eerder gesteld dat het instorten van de vulkaan oorzaak was voor de tsunami.

Na de uitbarsting van de vulkaan volgde een onverwachte tsunami. Er was geen waarschuwing voor uitgegaan en inwoners werden dan ook verrast door het plotselinge natuurgeweld. Meer dan zevenhonderd gebouwen, van kleine winkels en huizen tot villa’s en hotels, werden vernietigd. Volgens woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho van de burgerbeschermingsdienst heeft Indonesië geen waarschuwingssysteem voor vulkanen en aardverschuivingen onder water.

Alarmsysteem

Zo’n alarmsysteem is dringend nodig, vindt president Joko Widodo. „Ik heb de meteorologische, klimatologische en geofysische dienst opgedragen om een detectieapparaat of een systeem te kopen dat snel waarschuwt, zodat de bewoners kunnen worden gespaard", zei hij tegen verslaggevers.

Er worden momenteel nog 57 mensen vermist en er zijn meer dan duizend mensen gewond geraakt bij de ramp. „Deze tsunami kwam volkomen onverwacht”, zegt ook correspondent Michel Maas tegen de NOS. „Er was geen aardbeving, alleen een vulkaanuitbarsting die onder water een aardverschuiving veroorzaakte.”

https://twitter.com/Pharol_OI/status/1076774219021762560

De meteorologische dienst had geen rekening gehouden met aardverschuivingen. „De uitbarsting was ook helemaal niet zo groot. De dienst had gewaarschuwd voor hoge golven, maar niet voor een tsunami", zegt Maas. „Zelfs toen de eerste berichten binnenkwamen, had de dienst het over het springtij. Pas later gaf men toe dat het ging om een tsunami."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tsunami Indonesië door instorten vulkaan
Sluiten