Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Eerste wolf bijna gevestigd in Nederland

Dat de wolf al meermaals in Nederland gespot is, weten we inmiddels wel. Maar er is een kans dat 2019 daadwerkelijk het jaar van de (Nederlandse) wolf gaat worden. Als de wolven die nu op de Veluwe vertoeven er over een paar weken nog zijn, hebben ze zich definitief gevestigd.

Permanente vestiging

Dat blijkt uit een analyse van de Wageningen Universiteit en monitoring van de natuurorganisatie Wolven in Nederland, schrijft de NOS. Het gaat om twee wolvinnen; de een is sinds juli in Nederland en de ander sinds augustus. Als de eerste wolvin eind januari nog in ons land is, is ze officieel gevestigd. Ze ‘luistert’ naar de charmante naam GW998f.

Deze twee wolvinnen zijn niet de enige in Nederland. Er zijn dit jaar meer wolven gespot. Tien in totaal, zes hiervan waren vrouwtjes. Van augustus tot en met oktober zijn twee nieuwe vrouwelijke wolven opgemerkt en een wolvin waarvan al eerder sporen werden aangetroffen. Sporen van zeven andere wolven die al eerder werden waargenomen, zijn daarna niet meer gevonden.

Duitsland

Tot voor kort stond de teller van het aantal waarnemingen op acht wolven, maar daar zijn dit najaar twee nieuwe exemplaren bijgekomen. De organisatie Wolven In Nederland houdt de waarnemingen nauwgezet bij en constateert dat sporen van wolven onder meer zijn gevonden in Friesland, Drenthe, Overijssel en op de Veluwe. De DNA-sporen van de dieren zijn terug te voeren naar Duitsland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.