Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 dec 2018 / 14:15 uur

Bijna 400 doden bij tsunami Indonesië

Het dodental na de tsunami in Indonesië blijft oplopen. Inmiddels zijn er 373 doden gevallen en zeker 1400 mensen gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van het rampenbestrijdingscentrum bekendgemaakt.

Er worden nog zeker 128 mensen gemist. In eerste instantie werd door de nationale reddingsdienst Basarnas geschat dat er zestig vermisten en 764 gewonden waren.

Vulkaan

Zaterdag werden duizenden inwoners van Indonesië verrast door een tsunami. Eerder was de vulkaan Anak Krakatau uitgebarsten. Een deel van de vulkaan, zo’n 61 hectare, stortte daarbij in zee. Dat veroorzaakte een aardverschuiving onder water en „uiteindelijk de tsunami", vertelt Dwikorita Karnawati, hoofd van de meteorologische dienst.

Dodental tsunami nadert 400
Totale verwoesting in Indonesië / ANP

Voor de tsunami was geen waarschuwing uitgegaan en inwoners werden dan ook verrast door het plotselinge natuurgeweld. De meteorologische dienst had geen rekening gehouden met aardverschuivingen. „De uitbarsting was ook helemaal niet zo groot. De dienst had gewaarschuwd voor hoge golven, maar niet voor een tsunami”, zegt verslaggever Michel Maas tegen de NOS. „Zelfs toen de eerste berichten binnenkwamen, had de dienst het over het springtij. Pas later gaf men toe dat het ging om een tsunami.”

Meer dan elfduizend inwoners zijn ontheemd geraakt. Een van de zwaarst getroffen regio’s is Pandeglang op Java. Daar kwamen meer dan tweehonderd mensen om het leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bijna 400 doden bij tsunami Indonesië
Sluiten