Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Kustwacht zoekt man achter nepmelding zinkend schip

Vorige week werd melding gemaakt van een zeiljacht met vijf opvarenden dat voor de Zuid-Hollandse kust aan het zinken was. De simkaart van de mobiele telefoon waarmee de melding werd gemaakt, werd er nadien uitgehaald. Ook het schip bleek niet te bestaan. De kustwacht wil nu geld zien van deze ‘grappenmaker’.

Voor de reddingsoperatie werden een vliegtuig, twee helikopters en meerdere reddingsboten ingezet. De totale kosten van de operatie bedragen tienduizenden euro’s. „Alleen al een vliegtuig kost duizenden euro’s per uur. De kosten voor ons zijn fors. Je hebt het zeker over tienduizenden euro’s, alleen al voor het vliegtuig”, aldus een woordvoerder van de kustwacht tegen de NOS.

Geen melding van vermissing

Bij de kustwacht bestaat inmiddels geen twijfel meer over de echtheid van de melding. „Als een schip zinkt, komt er altijd wel wat bovendrijven. Kussentjes, touw, stootkussens, wrakstukken of brandstof. Maar we hebben niets gevonden.” Daar komt bij dat er geen melding is gedaan van een vermissing.

De woordvoerder laat weten dat de kustwacht heel graag de persoon achter de melding achterhalen. Vooralsnog is alleen bekend dat het gaat om een Nederlands sprekende man. „We willen aangifte doen vanwege een valse melding. En eventueel de kosten van de inzet verhalen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.