Metro
Metro Nieuws 4 dec 2018 / 12:59 uur

Benzineprijsverhoging in Frankrijk uitgesteld

De prijsverhogingen van benzine en diesel worden uitgesteld in Frankrijk, dit om verdere onrust en rellen te voorkomen. De verhogingen worden nu een halfjaar uitgesteld.

Rellen

De afgelopen tijd is het onrustig in Frankrijk, nadat er massale rellen uitbraken over de aankomende prijsstijgingen. Ze werden ingevoerd om milieuvervuiling tegen te gaan, maar leidden tot een golf van protest. Duizenden mensen gingen de straten op, blokkeerden wegen en keerden zich tegen de politie. Bij de protesten vielen doden en gewonden.

Premier Edouard Philippe zei dat het geweld op moet houden en gaf dinsdag in zijn toespraak enigszins toe aan de enorme protestbeweging, die gekenmerkt wordt door de hesjes zie ze aanhebben. De Gilets Jaunes heten ze dan ook. Philippe stelde dat geen enkele belasting de eenheid van de natie mag bedreigen.

Niet genoeg

Naast het uitstel van de prijsverhoging op benzine en diesel, is ook de nieuwe versie van de Franse autokeuring van de baan en gaan de prijsstijgingen van gas en elektriciteit voorlopig niet door. Dat is volgens de protestbeweging echter niet genoeg. De beweging meent dat met president Macron een Parijse elite aan de macht is die de arme burgers, vooral die buiten de grote steden wonen, uitperst. Ze hebben aangegeven meer te eisen van de regering.

Inmiddels zijn er ook gele hesjes-protesten in Brussel geweest. Ook in Nederland waren de hesjes het afgelopen weekend te zien. In Nijmegen, Maastricht en Den Haag waren protesten. Hier werd er geprotesteerd tegen het beleid van de regering; onder meer voor een verlaging van accijnzen, een ander zorgstelsel en migratiebeleid, verlaging van de pensioenleeftijd en het vertrek van premier Rutte.

In Nederland waren er overigens geen rellen, hoewel een groep in Maastricht een poging deed tot het blokkeren van een snelweg. In Den Haag werd er een lied gezongen. Komend weekend volgen er nieuwe protesten in Nederland, dit keer onder andere in Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Benzineprijsverhoging in Frankrijk uitgesteld
Sluiten