Ilja Post
Ilja Post Binnenland 4 dec 2018 / 13:02 uur

Stookolie010 heeft een broertje, Solitaire

Een jaar geleden brachten ze schijnbaar uit het niets Stookolie010 op de markt. Met een alcoholpercentage van 45 en de kenmerkende zwarte pepersmaak een ‘dubbele klap in je smoel’ van een lokale sterke drank. Inmiddels hebben de makers een nieuw, typisch Rotterdams ambrozijn ontwikkeld dat ietsjes liever is voor de slokdarm.

In je eentje genieten

Misschien zelfs iets té lief, aldus Han Hoogenbrugge, één van de vijf makers. Want hoewel ook dit distillaat genoeg alcohol bevat om prima te flamberen, hij glijdt volgens hem zo gladjes in de keel dat je ‘m eigenlijk niet wilt delen. Vandaar dat ze ‘m ‘Solitaire’ hebben genoemd. ,,Een drank om heerlijk in je eentje van te genieten.”

Probeersel

Hoogenbrugge is maar wat trots op het goudkleurige destillaat met hints van zwarte peper, rook en turf. Dat het ‘probeersel’ daarbij een half jaar heeft mogen rijpen op een bij toeval op de kop getikt vat van Islay-whisky heeft de drank duidelijk goed gedaan.

Oude whiskyvaten

,,De vraag naar oude whiskyvaten is enorm”, zegt hij. ,,Gerenommeerde distilleerderijen wereldwijd vechten erom. Dus dat een paar rare snuiters uit Rotterdam, die een paar jaar geleden nog nul ervaring hadden in drank maken, er überhaupt eentje konden overkopen, is al een enorm geluk.”

300 flessen

Het resultaat: een gelimiteerde, genummerde editie van 300 flessen met een smaak die toekomstige batches mogelijk nooit meer in die mate evenaren. Alhoewel, complete novices in goede drank maken, zijn de vrienden niet meer. Iets wat ze een paar jaar voor de lancering van Stookolie010 nog wel waren.

Vriendenclub

Destijds zochten Hoogenbrugge’s vrienden en hij, allemaal werkzaam in de culturele sector, naar ‘iets’ waarin zij hun krachten konden bundelen. Een product dat ze samen op de markt konden brengen. ,,Want alsmaar alleen achter je computer of in je atelier werken, is immers ook maar een eenzaam bestaan.”

Een teug per keer

Drank leek hen uiteindelijk wel een cool product. ,,Ook omdat, mocht de hele samenwerking falen, je dan niet zit opgescheept met een loods vol onverkoopbare kunst of meubels. Alcohol kun je altijd zélf nog opdrinken. En wanneer Stookolie010 niet zo’n hit was geweest, hadden we dat ook daadwerkelijk moeten doen. Een teug per keer, waarschijnlijk nog tot ver in ons pensioen.”

Stookolie010

Toen bleek dat Stookolie010, hun alcoholische ode aan het rauwe Rotterdam, wél aansloeg, stond al gauw vast dat het distillaat een ‘vriendje’ moest krijgen. Liefst één die in smaak de huidige opwaardering van Rotterdam zou vangen, van ‘city you love to hate’ tot ‘city loved by all’.

Solitaire is dus dat drankje, stelt hij. ,,Uniek en niet te vergelijken met bestaande wodka’s, jenevers en gins van veel grotere merken. Wil je ‘m proeven? Kijk dan op de website en ontdek waar de drank te koop is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stookolie010 heeft een broertje, Solitaire
Sluiten