Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Artsen behandelen vaak te lang door

Er wordt te lang door behandeld door artsen. Dat blijkt uit proefschrift van internist-oncoloog in opleiding en klinisch farmacoloog Eric Geijteman. Hij promoveert woensdag aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Bewuster kijken

Uit zijn proefschrift blijkt dat patiënten met een beperkte levensverwachting, bijvoorbeeld een ongeneeslijke vorm van kanker, vaak overbodige en schadelijke medische interventies krijgen. Volgens Geijteman moeten artsen bewuster kijken naar de lijst van medicijnen en andere behandelingen die patiënten krijgen in hun laatste levensfase.

„Artsen zijn hier nog onzeker over", aldus Geijteman. Maar, „Als je weet dat iemand binnenkort gaat overlijden aan zijn ziekte, is het dan zinvol om hem of haar bloeddruk- of cholesterolverlagers te laten slikken? Ieder medicijn heeft bijwerkingen.”

Geen richtlijnen

Volgens Geijteman gaan artsen vaak door met behandelen omdat duidelijke richtlijnen missen, en er te weinig onderzoek is gedaan naar bijvoorbeeld gevolgen van stoppen met medicatie.

Hij pleit daarom voor meer onderzoek naar het effect van stoppen met medicijnen, als het vermoeden bestaat dat die overbodig zijn. „Artsen mogen af van het credo ‘we hebben er alles aan gedaan om overlijden te voorkomen’. In plaats daarvan zou het streven mogen zijn: ‘we zijn niet te ver gegaan om het onvermijdelijke sterven te voorkomen’", aldus Geijteman.

Voor zijn proefschrift maakte hij onder meer gebruik van gegevens uit sterfgevallenonderzoek, retrospectieve dossieronderzoeken, vragenlijstonderzoeken en een interviewonderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.