Metro
Metro Nieuws 12 dec 2018 / 05:53 uur

Advocaat wil Jos Brech vrij in afwachting van proces

De advocaat van Jos Brech, Gerard Roethof, wil dat zijn cliënt vrijkomt. Dat heeft hij dinsdagavond in RTL Late Night gezegd. Hij gaat de rechters woensdag in de rechtbank dan ook verzoeken om Brech in afwachting van zijn proces op vrije voeten te stellen.

Nachtmerrie

Roethof gaat de rechter vragen „om deze nachtmerrie voor meerdere personen te beëindigen". De nabestaanden krijgen volgens hem ten onrechte de hoop dat een veroordeling zal volgen.

Woensdag is de eerste dag van het proces, het gaat om een niet-inhoudelijke behandeling. Brech wordt verdacht van het ontvoeren, seksueel misbruiken en doden van Nicky Verstappen. Roethof zegt dat dit niet het geval is en ontkent dat zijn cliënt het gedaan heeft.

Dna

In augustus 1998 werd de toen 11-jarige Nicky Verstappen dood gevonden op de Brunssummerheide. Hij was daar op een zomerkamp. In de loop der jaren zijn er verschillende verdachten aangehouden, maar kon de moord niet opgelost worden. Begin 2018 kondigde de politie een groot dna-verwantschapsonderzoek aan, waarbij van mannen in de omgeving dna afgenomen zou worden.

Uiteindelijk kwam de politie bij Brech uit: er was een volledige match met het dna dat op Nicky’s kleding was gevonden. Brech was op dat moment als vermist opgegeven, waardoor zijn dna gebruikt kon worden. Het dna is gevonden op 17 plekken op het lichaam van Nicky, waaronder zijn onderbroek. Dat blijkt uit het onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Volgens Roethof gaat het hier echter niet op dadersporen: de dna-sporen kunnen namelijk ook voor- of achteraf op de kleding terecht zijn gekomen.

De advocaat zei de emoties van de familie te begrijpen en noemde de zaak in en in triest voor mensen die al twintig jaar gerechtigheid zoeken. „Maar de vraag is of ze die bij mijn cliënt gaan krijgen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Advocaat wil Jos Brech vrij in afwachting van proces
Sluiten