Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 9 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat zijn de ‘braafste’ en ‘stoutste’ hondenrassen?

Voor veel baasjes is hun eigen hond natuurlijk de liefste en braafste van allemaal. Tijdens het uitlaten ‘doet hij niks’ en als hij zich eens misdraagt dan doet hij dit ‘normaal gesproken nooit’.

Heb jij je ooit afgevraagd welke honden zich het beste gedragen? Een groep wetenschappers in elk geval wel. Zij vergeleken het gedrag van tientallen hondenvarianten en publiceerden twee ranglijsten met de stoutste rassen en de braafste rassen.

Een gemiddelde samojeed blaft gemiddeld bijna 53 keer per dag ©Unsplash, JF Brou

Blaffen

In het onderzoek werd het aantal keren dat een hond per dag blaft geteld. Hoe vaker een hond blaft des te stouter hij is, zo luidt de hypothese van de onderzoekers. De meest actieve blaffers worden gezien als de meest ondeugende soorten en de meest zwijgzame fikkies komen op de brave lijst, zo valt te lezen in de Britse Metro.

De data werd verzameld door Furbo, een bedrijf dat gespecialiseerd is in hightech voerbakken en camera’s waarmee huisdieren gevolgd kunnen worden. Het bedrijf concludeert het de meest luidruchtige hondenras de samojeed is, een langharige keeshond uit Siberië. Een samojeed blaft gemiddeld 52 keer per dag en dit is met afstand het meeste van allemaal.

Yorkshireterriërs blaffen zeer veel ©Unsplash, Fernanda Soare

Braaf en stout

Terriërs staan doorgaans ook bekend als keffertjes, de tweede plaats is dan ook voor de Britse Yorkshire terriër met 23,6 keer. De top vijf wordt compleet gemaakt met de poedel (22,9 keer), de bichon frisé (20,3 maal) en de doberman die zich gemiddeld 19,6 keer per etmaal laat horen.

Berner sennenhonden kwamen in het onderzoek als de meest brave Hendrik naar voren. Deze forse Zwitserse berghond blafte van alle rassen het allerminste met slechts 3,1 keer. Toch zijn niet alle terriërs luidruchtig. De op een na ‘braafste hond’ is de West Highland Terriër met drie en een halve blaf. Een definitief bewijs dat niet alle terriërs keffertjes zijn? Andere rassen die zich relatief stil hielden, waren de Schotse sheltie met 6,1 keer, de Amerikaanse staffordshireterriër met 6,2 keer en de Japanse Shibu Inu met acht en een halve maal.

De West Highland White terriër is vrij stil ©Wikimedia Commons

Betrouwbaar?

En dan nog een kleine disclaimer. Het is wellicht niet helemaal eerlijk om geblaf van een hond als ‘stout’ te interpreteren. Honden blaffen van nature en het is alleen een probleem als ze dit heel erg vaak doen. Honden drukken zich om de meest uiteenlopende zaken vocaal uit. Zo kan het zijn vanuit een territoriale of waakfunctie of doen ze dit omdat ze bang zijn en alarm willen slaan.

Verveling en eenzaamheid wil ook nog wel eens de reden zijn, maar ze doen het ook wanneer ze willen spelen of iemand begroeten. Tot slot kan het ook nog zo zijn dat ze een mentale kwaal hebben. Wat de oorzaak ook is, overmatig blaffen wordt echter wel als tamelijk ongewenst beschouwd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.