Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 nov 2018 / 06:45 uur

Tienduizenden kinderen overleden in Jemen

Vele tienduizenden kinderen zijn de afgelopen jaren in Jemen een hongerdood gestorven. Dat concludeert kinderrechtenorganisatie Save the Children. Er woedt al jaren een burgeroorlog in het land.

Ondervoeding

Save the Children evalueerde sterftecijfers en stelt dat er tussen april 2015 en oktober 2018 al tienduizenden kinderen zijn overleden. „84.701 kinderen zijn overleden", aldus de organisatie. „Dit zijn onbehandelde gevallen van ernstige, acute ondervoeding bij kinderen jonger dan vijf jaar."

„Kinderen die sterven van de honger lijden enorm”, zegt directeur Jemen Tamer Kirolos van Save the Children in een verklaring. „Hun vitale orgaanfuncties worden steeds langzamer en stoppen er uiteindelijk mee. Hun immuunsysteem is zo verzwakt dat ze erg vatbaar zijn voor infecties.”

Hongersnood

Door de oorlog is het voor organisaties als Save the Children moeilijk om hulpgoederen op de juiste plek te krijgen. „Door de voortdurende gevechten, blokkades en bureaucratie komen hulpgoederen van Save the Children voor het noorden van het land noodgedwongen via de zuidelijke havenstad Aden het land binnen”, zegt de hulporganisatie. „Daardoor duurt het tot drie weken langer om hulp op de juiste plek te krijgen.”

De oorlog heeft het toch al straatarme land verder in crisis gestort. Volgens de Verenigde Naties dreigt een hongersnood voor 14 miljoen mensen.

Pas op, onderstaande foto kan als schokkend worden ervaren. 

Tienduizenden kinderen overleden in Jemen
De 10-jarige Ghazi Saleh kan niets anders doen dan wachten tot hij overlijdt / ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tienduizenden kinderen overleden in Jemen
Sluiten