Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 nov 2018 / 06:15 uur

LHBT’ers voelen zich nog vaak onveilig

Nog steeds hebben lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) meer negativiteit in hun leven dan hetero’s. Dat meldt het Sociaal en Cultuur Planbureau (SCP) in de LHBT-monitor.

Respectloos

Positief is dat lesbiennes, homo’s en biseksuelen niet meer geweld meemaakten dan hetero’s, maar veel van hen ervaren nog steeds respectloos gedrag op straat door onbekenden. Bijna een derde van de LHB’s heeft dat wel eens meegemaakt, tegenover een kwart van de hetero’s.

Ook voelen LHB’s zich vaker onveilig in bijvoorbeeld uitgaansgelegenheden en plekken met hangjongeren, die cijfers liggen hoger dan bij de hetero’s. Op werkgebied gaat het ook niet altijd even lekker. LHB’s zouden vaker conflicten hebben en te maken krijgen met negatieve bejegening. „Daarnaast hebben LHB’s ook meer burn-outklachten en zijn zij minder tevreden met hun werk”, concludeert het SCP.

Verwaarlozing en mishandeling

Van de LHBT’ers hebben de transgenders het het zwaarst. Ze vallen vaker in de lage inkomensgroepen, hebben schulden, minder vaak vermogen, wonen in een huurwoning en hebben vaker een uitkering. De jongeren in deze groep worden twee keer zo vaak gepest als niet-transgender jongeren. Zij hebben ook meer te maken gehad met verwaarlozing en mishandeling thuis, zoals onvoldoende steun, achterstelling, bedreiging en geweld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
LHBT’ers voelen zich nog vaak onveilig
Sluiten