Metro
Metro Nieuws 12 nov 2018 / 11:46 uur

Rechter: Piloot met vliegangst onterecht ontslagen

Een Britse piloot is onterecht ontslagen door zijn werkgever vanwege zijn vliegangst. De rechter oordeelt dat de desbetreffende luchtvaartmaatschappij, Flybe, meer had moeten doen om de man te laten reïntegreren.

Al zeven jaar vloog de piloot korte vluchten zonder enig probleem, toen hij in 2014 ineens op lange vluchten ingedeeld werd. Op een vlucht naar Florence ging het mis en werd hij misselijk en duizelig: een gevoel wat hem daarna steeds bekroop als hij moest gaan vliegen. In de daaropvolgende maanden werd de man steeds overvallen door buikpijn, hartkloppingen en paniekaanvallen. Zodra hij een lange vlucht moest vliegen, voelde hij zich alsof hij in het toestel opgesloten zat.

Kruiswoordpuzzel

Hij meldde zich een paar keer ziek, en probeerde daarna onder begeleiding het vliegen weer op ta pakken. Maar de problemen keerden terug waarna hij zich in juni 2016 weer ziek meldde. Dat beantwoordde het bedrijf door hem definitief uit te roosteren en te ontslaan.

Volgens de rechter had Flybe in de begeleiding meer moeten doen: het aanraden om maar gewoon even een boek te lezen of een kruiswoordpuzzel te maken om de aandacht af te leiden, vond de rechter allesbehalve voldoende. Ook had de leidinggevende die besloot de piloot te ontslaan met de man moeten spreken.

Grondwerk of korte afstand

Volgens de rechter kan de piloot ander werk gaan doen bij Flybe, bijvoorbeeld op de kortere afstanden waar hij geen probleem mee had. Ook zou hij kunnen terugkeren in functie op de grond. Als het bedrijf er binnen een maand niet uitkomt met de piloot, bepaalt de rechter hoe de zaak moet worden afgehandeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechter: Piloot met vliegangst onterecht ontslagen
Sluiten