Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 28 nov 2018

Poepbacteriën op alle selfserviceschermen McDonalds

De selfserviceschermen van McDonalds waarmee je menselijke intereactie bij het bestellen van je vette hap tot het absolute minimum kan beperken, zijn een vertrouwd gezicht geworden. Lekker makkelijk: bestelling intikken, bonnetje pakken, even wachten en schaften maar.

Je bestelling aan de balie doen blijkt een stuk minder goor. Uit onderzoek van de Britse Metro blijkt dat het met de hygiene van de schermen in de restaurants bedroevend gesteld is want op alle touchscreens werden bacteriën aangetroffen die normaal alleen in darmstelsels of uitwerpselen voorkomen. In totaal werden er acht restaurants onderzocht in London en Birmingham.

Stafylokoknuggets

„Dit soort microben kunnen infecties veroorzaken die mensen normaal alleen maar oplopen in ziekenhuizen," aldus Paul Matawele, doctor in de microbiologie van de London Metropolitan Universiteit.

Op een scherm werd de gevreesde Stafylokokkenbacterie ontdekt, deze kan ondermeer bloedvergiftiging veroorzaken. „Stafylokokken zijn zeer besmettelijk, normaal begint de infectie in iemands neus en als ze dan hun neus aanraken met hun vingers komt deze in contact met het touchscreen. Zo raakt iemand anders ook besmet, als een open wondje in contact komt met deze soort kan het erg gevaarlijk worden", legt Matawele uit.

Quarter Proteus en McListeria

Naast Stafylokokken werden er tevens Listeriabacteriën ontdekt op een plek. Listeria is zeer gevaarlijk voor zwangere vrouwen en kan leiden tot miskramen. Op zes van de acht selfserviceschermen kwam de proteusmicrobe voor die in menselijke of dierlijke uitwerpselen zit en bloedvergiftiging kan veroorzaken. In totaal werden er meer dan 10 potentieel schadelijke ziektekiemen, waaronder een tegen antibiotica resistente ‘superbacterie’, gevonden.

De Britse microbioloog concludeert dat de fastfoodketen te weinig doet om de boel schoon te houden. Het is niet bekend hoe het is gesteld met de schermen van de Nederlandse vestigingen van McDonalds.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Poepbacteriën op alle selfserviceschermen McDonalds
Sluiten