In het nieuws

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'
Likeability of5

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

Stan Lee is 95 jaar geworden / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

13 NOV 2018

Maandagavond werd bekend dat Marvel-bedenker Stan Lee op 95-jarige leeftijd is overleden. Fans van over de hele wereld stromen uit naar de Walk of Fame in Hollywood, waar inmiddels een bloemenzee te vinden is bij Lee’s ster.

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

De ster van Stan Lee op de Walk of Fame / ANP

Huilen

Ook in Nederland rouwen fans om het verlies van de vader van Marvel Universe. „Toen ik het nieuws hoorde, geloofde ik het eigenlijk niet”, vertelt Olga Kok (37) van Cosplaydreams1. Ze leest de Marvel-stripboeken al sinds haar twaalfde en is eigenlijk nooit meer gestopt met lezen. „Er werd al eens eerder gezegd dat Stan Lee was overleden, maar toen was het niet waar. Maar maandagavond bleek hij wel echt te zijn overleden.” Dat was even schrikken. „En ook even huilen, als ik eerlijk ben”, voegt Kok toe.

Stan Lee en zijn Marvel-wereld hebben namelijk best wat betekend in het leven van Kok. „Zijn stripboeken zorgden er vroeger voor mij voor dat ik even kon ontsnappen. Ik heb een goede jeugd gehad, daar niet van, maar het was niet altijd leuk. Door Marvel kon ik even van de wereld ontsnappen en met de fantasie mee naar helden.” Daar heeft ze een belangrijke les van geleerd: „Ook al zit het nog zo tegen, je kan toch sterk blijven.”

Dat zijn lessen die Kok ook nu nog onbewust meeneemt. „Marvel is zo verweven met mijzelf, ik ben er eigenlijk dagelijks wel mee bezig.” Is het niet met de films kijken – van de stripboeken heeft ze ook een grote verzameling – dan is het wel met het cosplayen van Marvelkarakters. Bij het cosplayen draait het erom het karakter zo goed mogelijk na te doen, in kleding, uiterlijk en gedrag.

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

Olga Kok als Hela, uit Thor Ragnarok / Iona Fotografie

Eerbetoon

Kok vertelt dat ze eerst terughoudend was over het cosplayen, omdat ze bang was wat anderen ervan zouden vinden. „Maar ik besloot op een gegeven moment te doen wat ik zelf wilde, en dat was cosplayen. Ik kan hiermee een eerbetoon geven aan iets waar ik zo fan van ben en ik heb er ook gewoon ontzettend veel lol in.”

Met het overlijden van Stan Lee is Marvel voor Kok alles behalve afgelopen. „De hele fandom, die blijft sowieso bestaan. Hij heeft zo’n grote culturele erfenis achtergelaten, die man wordt nooit vergeten. Ik denk dat hij voor altijd verweven zal zijn in het Marvel-fandom.”

Op de Dutch Comic Con zal ook bij zijn overlijden stilgestaan worden. Kok heeft een herdenking georganiseerd. „We willen met alle cosplayers een minuut stil zijn. Ook neemt iedereen een lichtje mee. Daarmee gaan we op de foto, terwijl we die naar de hemel wijzen. Waar hij nu is.”

Godfather

Ook bij Denise Brilman van Dutch Cosmunity was ongeloof de eerste reactie op het nieuws. „Op het moment dat ik het hoorde, was ik bij mijn buurvrouw. Wanhopig probeerde ik haar uit te leggen wat deze man voor de gemeenschap en mij heeft betekend, maar ze had werkelijk geen flauw idee over wie ik het had.” Het is ook moeilijk: uitleggen hoe iemand zoveel voor je heeft betekend, terwijl je diegene niet kent. Dat is namelijk hoe het voelt voor Brilman.

„Het verlies van Stan Lee, dat is een creatieve ziel die nu van de wereld is”, aldus Brilman. „Natuurlijk was hij oud, maar dat betekent niet dat we hem er minder om missen.” Zijn nalatenschap is groot, vindt Brilman. „Hij was onze Godfather. Lee maakte de wereld een stukje mooier, met zowel zijn universe als zijn acties.” Ze beschrijft Lee als een promotor van creativiteit, als een man bij wie iedereen welkom was, ongeacht ras of geslacht. „Hij was enorm toegankelijk naar zijn fans en inspireerde, moedigde aan en verbond.”

Gelukkig

Ook voor Brilman was Lee een inspiratiebron. „Ik was altijd het buitenbeentje, maar toen ik in de wereld van Marvel en de popcultuur terecht kwam, ontmoette ik pas mensen die mij snapten. Marvel heeft daar enorm veel bij geholpen.” Ze vindt het moeilijk om uit te leggen waar ze zoveel uit de Marvel-universe haalt. „Het maakt me gelukkig, maar ik kan niet goed onder woorden brengen waarom. Het is een geluksgevoel, alles valt op zijn plek. Als alles tegen zit, dan pak ik er een Marvel-film bij, daar word je gewoon vrolijker van.”

Overlijden Stan Lee: 'Dat was wel even huilen'

Denise Brilman als Mystique, uit X-men / Phillip Romeyn

Lee’s superhelden spreken Brilman aan, omdat ze niet perfect zijn. „Ze zijn mensen, maken fouten, reageren uit emoties en dat maakt het voor ons als gemeenschap levensecht. Wij wilden deze superhelden (of schurken) zijn en daarom zijn veel van ons ook gaan cosplayen.”

Momenteel bereidt de Marvel-fandom zich voor op de laatste cameo van Stan Lee, die in de Avengers Infinity War film. Lee komt namelijk in elke film voor, in de vorm van een kleine rol. „De laatste keer dat we hem op het witte doek gaan zien, dat wordt moeilijk. Wij snappen dat hij is overleden, hij was 95 jaar oud potverdorie, maar we missen hem.”

Voortleven

Metro’s eigen striptekenaar Kenny Rubenis, van Dating for Geeks, heeft ook warme herinneringen aan Stan Lee. „Het is toch een van de grootste schrijvers van de Amerikaanse stripboekenscène. Mijn strip kan eigenlijk alleen maar bestaan omdat die hele nerdcultuur mainstream is geworden. Iedereen kent het nu en dat was er zonder Stan Lee niet geweest.” Zonder Stan Lee had Rubenis sowieso zijn strip niet gemaakt. Sterker nog „dan had ik misschien helemaal niet getekend”.

Lee heeft, volgens Rubenis, met zijn strips de wereld veranderd. Voor hem waren superhelden beter dan de normale mens. „Lee gaf zijn helden iets menselijks mee, spider-man moest ook gewoon naar school bijvoorbeeld”, vertelt Rubenis.

In zijn werk is altijd een verwijzing naar Lee te vinden. „Op een bepaalde manier is hij in elk stripboek dat ik uit heb gebracht wel aanwezig. En dat blijft ook zo. Op die manier zal hij altijd blijven voortleven, al is het maar omdat zijn karakters zo groot zijn geworden. Groter dan hij waarschijnlijk ooit had kunnen bedenken”, aldus Rubenis.


love
user_08c3f5873be835fa0a15741dccbb604ade6a8e54_avatar

Vulkaanuitbarsting op Sulawesi

Vulkaanuitbarsting op Sulawesi

Boven de vulkaan is een grote aswolk te zien / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

43 MIN

De vulkaan Soputan op het Indonesische eiland Sulawesi is uitgebarsten. Boven de vulkaan is een aswolk van bijna drie kilometer hoog ontstaan, melden de autoriteiten.


Het sneeuwt! En dat zorgt voor ongelukken

Het sneeuwt! En dat zorgt voor ongelukken

Zo zag het er 's ochtends in Leeuwarden uit / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

2 UUR

Dat gelukzalige momentje wanneer je je gordijnen opendoet en een witte wereld je groet; heerlijk. Maar Nederland zou Nederland niet zijn, als het eerste laagje sneeuw niet gelijk problemen op zou leveren.

Sloot

Vooral op de weg heeft de sneeuw, en met name de bijkomende gladheid, voor ongelukken gezorgd. Zo waren er op de A4, de A12 en de A27 aanrijdingen. Bij het ongeluk op de A4 viel een gewonde.


Gaming-deals voor tijdens de donkere dagen

Gaming-deals voor de donkere dagen

Foto: Rob Engelaar | ANP

Advertorial

14 DEC 2018

Hoezo donkere dagen voor kerst? Dat nodigt alleen maar uit om lekker thuis te blijven en te gamen. Daarom hebben wij de beste gaming-deals voor die donkere dagen voor je op een rijtje gezet.

PlayStation

PlayStation 4 Slim: van 299,99 voor 199,99 /   PlayStation 4 Pro: van 399,99 voor 299,99 euro.


Toch nog akkoord op VN-klimaattop

Toch nog akkoord op VN-klimaattop

Naast een van de warmste jaren, was 2018 ook het zonnigste jaar ooit in Nederland / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

Er is alsnog een akkoord gesloten op de VN-klimaattop in Polen. Eigenlijk werd dat vrijdag al verwacht, maar toen bleef het uit.

Klimaatakkoord

Het uitblijven van het akkoord zorgde voor onrust, want zou het sluiten wel lukken? Dat blijkt nu het geval te zijn geweest. Er is een akkoord gesloten over de uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015.


Magische kerst voor dove kinderen

Foto credits: Huawei

In samenwerking met Huawei

14 DEC 2018

Speciaal voor deze kerst hebben de elfjes van de kerstman iets speciaals voor dove kinderen gemaakt.

Je moeder die luidkeels meezingt met Mariah Carey, hopend dat ze dit jaar wel alle tonen haalt. Of cadeaupapier dat wild uit elkaar wordt gescheurd door je kleine neefje. Dit zijn de momenten die kerst onvergetelijk maken en een glimlach toveren op je gezicht. Voor dove kinderen is kerst een hele andere ervaring. Alle geluiden van de feestdagen ontbreken. Geen rinkelende bellen van de kerstman’s slee die magie voorspelt. Geen bulderend gelach vanuit de woonkamer die laat weten dat opa er is. Dove kinderen groeien op in een stille wereld. Ze bouwen vaak een taalachterstand op, omdat zij de koppeling tussen geschreven woorden en klanken niet kunnen maken. Maar daar heeft Huawei, met een beetje magie van de kerstman, iets op bedacht. Metro vloog naar het magische winterwonder (Lap)land om dit kerst mirakel van dichtbij mee te maken.

Bedtijd


Kremlin wil de baas van Russische rapmuziek worden

Poetin wil baas van Russische rapmuziek worden

Rapper Oxxxymiron tijdens een optreden voor rapper Husky; er werd geprotesteerd tegen zijn aanhouding / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

Wat doe je als het niet lukt om iets te stoppen? Dan ga je erin mee. Die tactiek past ook de Russische president Vladimir Poetin toe.

Overnemen

Hij wil zich namelijk gaan bemoeien met de Russische rapmuziek. „Als het onmogelijk is iets te stoppen, dan moet je er de leiding overnemen", zei hij tijdens een ontmoeting met zijn adviesraad voor kunst en cultuur.


Familieleden dader Straatsburg weer vrij

Familieleden dader Straatsburg weer vrij

Politie op de heropende kerstmarkt in Straatsburg / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

De familieleden van de vermoedelijke aanslagpleger Chérif Chekatt zijn weer vrij. Ze waren opgepakt tijdens het onderzoek naar de schietpartij in Straatsburg.

Er is niets dat er op wijst dat ze betrokken waren bij de aanslag, meldt de Franse zender BFM TV. Daarmee zijn de ouders en twee broers van Chekatt weer vrijgelaten. Drie bekenden zitten nog wel vast.

Klopjacht


Elke dag spontane praatjes met bijzondere mensen

Van cijfers op kantoor naar praatjes in de tram

Ayoub: Het is mijn werk om mensen veilig naar hun bestemming te brengen! Mensen waarderen dat en bedanken me vaak.

In samenwerking met Olympia Nederland

10 DEC 2018

Ayoub (22) is trambestuurder via Olympia. Eerst was hij administratief medewerker, nu rijdt hij dagelijks mensen naar hun bestemming. Hoe kwam hij tot deze keuze? En wat hebben verantwoordelijkheid en keelpastilles hiermee te maken?

,,Drie jaar zat ik op kantoor als administratief medewerker. Het eerste jaar was helemaal geweldig. Ik vond het dankbaar werk en had de verantwoordelijkheid over de administratie van dertig bedrijfjes. Dat ze mij dit toevertrouwden! Die verantwoordelijkheid vond ik fijn, maar in het tweede jaar begon ik het contact met andere mensen te missen. Dan was ik blij als er werd gebeld en even met iemand kon praten. Met dat inzicht wilde ik iets doen. Via een vriend kwam ik op de tram. Eerst als conducteur en later als bestuurder. In dat werk heb ik zowel verantwoordelijkheden als contact met mensen. Daar krijg ik energie van."

'Ik houd van dat spontane'


Duizenden Gele Hesjes de straat op in Frankrijk

Duizenden Gele Hesjes de straat op in Frankrijk

Demonstranten raakten in vorige weekenden slaags met de oproerpolitie / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

Voor het vijfde weekend op rij zijn de Gilets Jaunes de straat op gegaan om te protesteren. Duizenden mensen lieten hun onvrede horen, dat waren er een stuk minder dan de weekenden ervoor.

Waterkanonnen en traangas

Vorige week zaterdag demonstreerden bijvoorbeeld 126.000 mensen, nu waren het er volgens officiële schattingen 66.000 door het hele land. Ook zijn er dit weekend minder agenten ingezet: 69.000 tegenover 89.000 vorige week.


De wereld van fotoproducten stopt nooit…

De wereld van fotoproducten stopt nooit…

Kerstcadeautjes vol foto's. / Smartphoto.nl

Advertorial

7 DEC 2018

Voor wie de vorige eeuw nog heeft meegemaakt: het ontwikkelen van je fotorolletje was me nogal een spannende gebeurtenis. Hoeveel foto’s zouden er nu weer onscherp zijn?

Meteen maar terug naar nu, de tijd waarin we onze (smartphone)foto’s overal op terug kunnen zien. Bij de één blijven al die plaatjes standaard op het mobieltje terug te vinden - vervolgens wordt vergeten ze ook elders op te slaan – bij de ander komen de vakantie-, baby-, trouw- en wat-voor-gelegenheid-dan-ook-foto’s op tal van fotoproducten terug.

14 miljoen klanten


Man gearresteerd voor steekpartij Neurenberg

Man gearresteerd voor steekpartij Neurenberg

De politie was donderdagavond met man en macht op zoek naar de dader(s) / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

De Duitse politie heeft een verdachte gearresteerd voor de steekpartij in Neurenberg. Het gaat om een 38-jarige man. Dat meldt de lokale politie.

Levensgevaar


Piloot overleden bij vliegtuigcrash in Hilversum

Piloot overleden bij vliegtuigcrash in Hilversum

Er zou mogelijk sprake zijn geweest van een technisch probleem / ANP

Foto van 'Metronieuws en ANP'

GISTEREN

Op Vliegveld Hilversum is een vliegtuigje neergestort, daarbij is de piloot overleden. Het gaat om een éénmotorig toestel; een sportvliegtuigje.

Onderzoek

In het vliegtuig zat maar één persoon, het gaat om een 36-jarige man. Waardoor de piloot van het toestel neerstortte is onbekend, aldus de politie. Er zou mogelijk sprake zijn geweest van een technisch probleem. In eerste instantie meldde de politie dat de piloot gewond was geraakt, later werd bekend dat hij is overleden.


Sneeuwliefhebbers opgelet: zondag tot 8 cm sneeuw!

Zo'n winterwonderland zal het nog niet zijn zondag, maar er is sneeuw op komst! / Unsplash

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Sneeuwliefhebbers kunnen dit weekend hun lol op, want het gaat zondag sneeuwen. En niet zo'n beetje ook! In de Randstad kan tot wel acht centimeter sneeuw vallen zaterdagnacht en zondag. Dat wordt sleetje rijden...

Maar niet alleen in de Randstad hebben sneeuwliefhebbers geluk, want volgens Meteogroup is de kans op 'winterse neerslag' in het hele land vrijwel 100 procent zeker. Er is ook al voorspeld dat het in het zuidwesten van het land als eerste weer droog gaat zijn, terwijl het in het noordoosten pas in de ochtend echt gaat beginnen. Er zal naar verwachting tussen de twee en acht centimeter sneeuw vallen.

Code geel


Megabrand in Engelse dierentuin: grote evacuatie

Videostill van de enorme brand in een regenwoudverblijf in de Chester Zoo. / Twitter

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

In een van de bekendste dierentuinen van Europa, de Chester Zoo, is zaterdagmiddag een enorme brand uitgebroken. De brand woedt in een overdekt regenwoud-verblijf, waar onder andere apen, makaken en krokodillen verblijven.

Evacuatie

Bezoekers zijn uit de dierentuin geëvacueerd, evenals tientallen dieren die in veiligheid zijn gebracht. Medewerkers van de dierentuin doen er alles aan om alle dieren in veiligheid te brengen. Ondertussen is de brandweer met man en macht bezig de brand in bedwang te krijgen.


Bizarre drukte in restaurants Disneyland Parijs

Drukke rijen in Disneyland Parijs. / Twitter @ED92live

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Iedereen houdt van Disneyland Parijs en helemaal met de feestdagen is het park een bestemming waar veel mensen naartoe willen. Er hangt alleen een grote 'maar' aan een bezoekje aan het pretpark rond deze tijd: hongerige bezoekers kunnen het best zelf wat te eten meenemen, want de rijen voor de restaurants zijn onwijs lang.

Zaterdag plaatste de Disney-fansite ED92 foto's van overvolle restaurants in het park op onder andere Twitter. Sommige restaurants zijn gesloten, waarschijnlijk vanwege een personeelstekort.


Opnieuw dode bij blokkade gele hesjes

Dit weekend zijn de gele hesjes opnieuw aan het demonstreren. ©AFP

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Bijna een maand na de eerste protesten in Frankrijk is opnieuw een dode gevallen bij een blokkade van gele hesjes. Het ongeval gebeurde in België, bij een plaatsje vlakbij de grens met Frankrijk. Sinds het begin van de protesten zijn al verschillende mensen om het leven gekomen als gevolg van de blokkades van de gele hesjes.

Dodelijk ongevallen

In het Belgische plaatsje Erquelinnes, vlakbij de grens met Frankrijk, reed een automobilist achterop een vrachtwagen nadat door een wegversperring van de gele hesjes een lange rij vrachtwagens stilstond. Het slachtoffer was op slag dood. Na het ongeval braken de gele hesjes gelijk de wegversperring af.


Voorlopig laatste koude dag, met kans op sneeuw

©ANP

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Keek jij er door de koude temperaturen de afgelopen dagen al naar uit om sneeuwpoppen te maken? Dan heb je geluk. Op deze voorlopig laatste koude dag is er namelijk kans op sneeuw.

Een sneeuwdekje

Met 1 tot 3 graden is dit de laatste opeenvolgende koude dag deze week. Door de koude zuidoostenwind ligt de gevoelstemperatuur rond -3, meldt Weeronline. Vanavond is er kans op (natte) sneeuw. Een neerslaggebied verdrijft dan langzaam de koude lucht en er zal wat sneeuw vallen. In de noordoostelijke helft kan zelfs een sneeuwdekje ontstaan.


Driekwart Tesla-rijders kreeg snelheidsboete in 2017

©ANP

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Dan rijd je met een Tesla zo zuinig, maar scoor je toch zo makkelijk een boete. Van de ongeveer negenduizend Tesla’s in Nederland, werd ongeveer driekwart in 2017 beboet voor te hard rijden, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Audi nummer 1

In de top 30 meest voorkomende automerken in Nederland, waar Tesla niet in voorkomt, stond Audi op nummer 1. Bijna vijftig procent van de Audi-rijders kreeg in 2017 minstens één snelheidsboete. Bezitters van een BMW (46 procent), Land Rover en Volvo (beide 45 procent) volgden de Audi op wat betreft te hard rijden. Onder de merken Daewoo, Daihatsu (beide 20 procent) en Suzuki (22 procent) werden juist weinig boetes uitgedeeld.


Britten verbieden stereotypering in tv-reclames

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

14 DEC 2018

Genderstereotypische beelden zijn vanaf juni 2019 niet meer toegestaan in Britse reclame-uitingen, heeft de Britse reclamewaakhond Advertising Standards Authority (ASA) bepaald.

Daarbij gaat het niet om een vrouw die schoonmaakt of een man die aan het klussen is, maar het gaat om de problematische sterotypering zoals bijvoorbeeld een familie die rommel maakt, waarna een vrouw als enige van het gezelschap de taak heeft om het op te ruimen. Ook not done is een man die een simpele huishoudelijke of ouderlijke taak niet tot een goed einde kan brengen.

Niet volledig ontwikkelen