Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Nog meer doden en vermisten door branden Californië

Er worden nog zeker 228 mensen vermist in Californië door de hevige bosbranden die daar woeden. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 31. Verwacht wordt dat dit aantal nog zal oplopen door de harde droge wind die de branden aansterkt.

Van de overledenen kwamen er 29 mensen om in het noordelijke Butte County en twee in Malibu, ten noorden van Los Angeles. Vooral het stadje Paradise in Butte County is zwaar getroffen. De plaats werd grotendeels verwoest; zo’n 6500 huizen zijn sinds donderdag in vlammen opgegaan. Vijf zoekteams zoeken in Paradise naar slachtoffers. Volgens de sheriff van Butte County zijn er sinds gisteren zes nieuwe slachtoffers gevonden en is de kans groot dat het dodental nog verder oploopt. Als dat daadwerkelijk gebeurt, wordt de brand de dodelijkste bosbrand ooit in Californië.

Nog meer doden en vermisten door branden Californië
Foto: ANP.

Droevige tijden

Ook zuidelijker in de staat, rond de kustplaats Malibu, zijn huizen verwoest door het vuur. Daar zijn ook Hollywood-sterren onder de evacués, zoals zangeres Lady Gaga, actrice Alyssa Milano en realityster Kim Kardashian. Ook acteur Gerard Butler deelde op Twitter foto’s van zijn verwoeste huis. „Het zijn droevige tijden in Californië.”

Hevige wind

De bosbranden zijn dit jaar extra hevig door de harde Santa Ana-wind die het vuur aanwakkert. Ook de aanhoudende droogte draagt eraan bij dat het vuur zich veel sneller verspreidt dan andere jaren. Verwacht wordt dat de wind de komende drie dagen nog aanhoudt.

President Trump heeft de situatie in Californië officieel bestempeld als noodsituatie, waarmee geld vrijkomt voor de bestrijding van de branden, de evacuatie van de bewoners en hulpverlening aan de slachtoffers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.