Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 14 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Lady GaGa verrast slachtoffers bosbranden met pizza

Californië wordt geteisterd door de ernstigste bosbranden in de geschiedenis. Een gebied vergelijkbaar in grootte met de Flevopolder is sinds begin deze maand verloren gegaan in het allesvernietigende inferno. Niet alleen de omvang, maar ook de locatie van de brandhaarden jaagt velen angst aan en de gevolgen zijn ongekend desastreus.

Duizenden woningen zijn al verwoest, de ontheemde inwoners worden opgevangen door het Rode Kruis. Ook de plaats Malibu wordt bedreigd door het vuur, veel bekende Amerikanen, waaronder Lady GaGa zijn al geëvacueerd. Lady GaGa besloot haar medeslachtoffers een hart onder de riem te steken door een stapel pizza’s en koffie langs te brengen bij een opvanglocatie van het Rode Kruis.

De vlammenzee vernietigt alles wat op zijn pad komt ©GettyImages

Bosbranden

Ook een flink aantal bekende Amerikaanse artiesten is slachtoffer geworden. Onder meer de villa’s van Miley Cyrus, Liam Hemsworth, Gerard Butler en Neil Young zijn verloren gegaan. Ook celebrities als Kim Kardashian, Orlando Bloom en Lady GaGa hebben hun woning halsoverkop moeten verlaten. En hoewel het voor dit soort beroemdheden vaak wel mogelijk is om een goed opvangadres te regelen, worden duizenden anderen opgevangen door het Rode Kruis.

Dinsdag was het world kindness day en GaGa besloot haar medeslachtoffers een hart onder de riem te steken door een opvanglocatie te bezoeken met een stapel pizza’s. „Ik ben zo dankbaar en trots op alle brandweermannen en hulpverleners die bezig zijn om de bosbranden te blussen en slachtoffers te helpen," laat ze op Twitter weten. „Jullie riskeren je leven voor ons en zijn helden." De zangeres is ongeveer anderhalf uur bij het Rode Kruis geweest en heeft zelfs een duet gezongen met een 98-jarige vrouw.

De Amerikaanse staat heeft wel vaker te maken met bosbranden, maar die van de afgelopen week zijn ongekend hevig. Wat de situatie nog extra alarmerend maakt, is dat de branden dichtbevolkte gebieden bedreigen. Op dit moment zijn er twee zeer grote en gevaarlijke brandhaarden. De zogenaamde Camp-brandhaard die in het noorden van de staat een spoor van vernieling achterlaat en de Woolsey-brandhaard die het gebied ten noordoosten van Los Angeles, waaronder Malibu, bedreigt.

De rockster poseert met hulpverleners tijdens barbecue ©David Grohl, Instagram

David Grohl

Lady GaGa is niet de enige die de hulpverleners graag een hart onder de riem wilde steken. Ook de frontman van de Foo Fighters David Grohl zorgde ervoor dat de hulpverleners geen honger kregen. Hij organiseerde een barbecue voor de brandweermannen die met gevaar voor eigen leven de Woolsey-brandhaard proberen te beteugelen.

Ook de hulpverleners die de nog grotere Camp-brandhaard, die in het noorden van de staat woedt, bestrijden konden rekenen op de barmhartigheid van een beroemdheid. Chefkok Guy Fieri besloot over te gaan op actie door zelf maaltijden te bereiden voor de vermoeide en hongerige hulpverleners. De plaatselijke sheriff plaatste foto’s van Fierri met daarbij een dankwoord waarin hij de kok prijst voor het vullen van hun magen en het versterken van de teamspirit.

De bosbranden die California op dit moment teisteren zijn de ernstigste ooit. In het noorden van de staat zijn 48 mensen om het leven gekomen en in de vlammenzee die rond Malibu een spoor van vernieling achterlaat staat het aantal slachtoffers tot dusver op twee. Ook zijn er nog honderden vermisten. Slechts 35 procent van de Camp-bosbrand en 40 procent Woolsey-haard is onder controle, en er zijn in totaal al duizenden huizen verwoest. Meer dan 60.000 woningen worden op dit moment bedreigd. President Trump liet op Twitter weten dat de branden werden veroorzaakt door het slechte bosbeheer van de lokale overheid, dit kwam hem op veel kritiek te staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Lady GaGa verrast slachtoffers bosbranden met pizza
Sluiten