Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Kabinet heeft bewijs voor schenden verdrag Rusland

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken stelt dinsdagavond dat Nederland heeft vast weten te stellen dat Rusland een belangrijk ontwapeningsverdrag schendt. „Inlichtingen bevestigen dat.”

Rusland heeft een verboden kruisraket ontwikkeld en neemt die nu ook in gebruik, schrijft Blok aan de Tweede Kamer. De zogeheten 9M729 heeft een bereik van 500 kilometer, terwijl Rusland en de Verenigde Staten in het INF-verdrag uit de jaren tachtig hebben afgesproken zulke raketten uit te bannen.

Moskou ontkende

Sinds duidelijk werd dat Rusland aan zulke raketten werkt, hebben Nederland en zijn bondgenoten er bij de Russen op aangedrongen daarmee te stoppen. Maar dat was tevergeefs, schrijft Blok. Moskou ontkende aanvankelijk botweg, maar koos een ander verweer toen dat eerste onhoudbaar werd. Inmiddels nemen de Russen ook het verdrag zelf op de korrel.

Nederland wil „dit belangrijke verdrag" niettemin overeind houden. Samen met de andere NAVO-landen wil Blok daarom de schending veroordelen. Toont Rusland geen beterschap, dan moet de NAVO nadenken over maatregelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.