Metro
Metro Nieuws 13 nov 2018 / 06:46 uur

Homoseksuelen kunnen in Nederland terecht voor kind

Volgend jaar openen voor het eerst in Nederland twee klinieken voor homoseksuelen met kinderwens. De bedoeling is dat zij daar met een draagmoeder een kindje kunnen krijgen. In 2019 zouden ze daarvoor in eigen land terehct kunnen, blijkt uit onderzoek van televisieprogramma ‘De Monitor’.

Voorwaarden

Nu is het onmogelijk voor een homoseksueel stel om met draagmoeder in Nederland een kind te krijgen, en moet nog uitgeweken worden naar het buitenland, schrijft Trouw. Bij heteroseksuelen lag dat anders: die konden bij het Amsterdam UMC terecht voor ivf-draagmoederschap. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden.

De klinieken hebben hun eigen voorwaarden. In MC Kinderwens in Leiderdorp kunnen homoseksuelen alleen terecht voor een behandeling als de draagmoeder ook de eiceldonor is. In Elsendorp, bij de kliniek Nij Geertgen, mogen de draagmoeder en de eiceldonor verschillende personen zijn.

Uitbuiting

„Ik vind het te gek voor woorden dat homostellen, maar ook vrouwen met bijvoorbeeld oncologische klachten, naar het buitenland moeten gaan om daar hun kinderwens in vervulling te laten gaat", zegt directeur van Nij Geertgen, Marc Scheijven, tegen De Monitor. „Terwijl alle medische en technische ervaring en kennis in huis is."

In Nederland mag je als homo- of heterostel wel laten weten dat je een kinderwens hebt, maar niet op de man af vragen of iemand draagmoeder wil zijn. Ook mogen vrouwen zichzelf niet openlijk aanbieden als draagmoeder. Die regelgeving bestaat om uitbuiting te voorkomen. De strikte voorwaarden waarmee de homostellen te maken krijgen, zijn echter versoepeld sinds afgelopen zomer de Embryowet wijzigde. Criteria rondom draagmoederschap werden verruimd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Homoseksuelen kunnen in Nederland terecht voor kind
Sluiten