Metro
Metro Nieuws 21 nov 2018 / 15:09 uur

NASA stelt onderzoek in na wiet roken Musk

NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie kondigde onlangs aan een veiligheidsonderzoek in te stellen naar SpaceX, het bedrijf van miljonair Elon Musk en Boeing. NASA huurde deze twee bedrijven in om vanaf 2019 astronauten naar het ISS te vervoeren.

Aanleiding voor het onderzoek is het vreemde gedrag van Musk van de afgelopen tijd. Zo rookte de topman van SpaceX en autobedrijf Tesla begin september een joint tijdens de opname van de podcast The Joe Rogan Experience. Ook zou hij volgens de Washington Post een slok hebben genomen van een glas whiskey.

Veiligheid

„Dat knaagde bij enkele hoge functionarissen van de NASA”  schrijft de krant. „En leidde ertoe dat de organisatie nadrukkelijker wil kijken naar de cultuur van de bedrijven.”

De topman raakte eerder dit jaar al in opspraak toen hij via Twitter liet weten zijn bedrijf Tesla van de beurs te willen halen tegen een aandelenkoers van 420 dollar. Beurswaakhond SEC bestrafte Musk door hem te laten opstappen als voorzitter van de raad van commissarissen. Daar kwam bij dat Musk en Tesla ieder 20 miljoen dollar moesten betalen.

Het veiligheidsonderzoek zal zich richten op alles dat een impact zou kunnen hebben op de veiligheid. Met een focus op de werkcultuur, en niet op de technische stand van zaken. Een woordvoerder van de ruimtevaartorganisatie wil niet bevestigen dat het gedrag van Musk de reden van het onderzoek is. Het onderzoek moet zogezegd „verzekeren dat de bedrijven voldoen aan NASA’s standaard voor veiligheid op de werkvloer, inclusief een drugsvrije omgeving.”

Vertrouwen

Volgens de woordvoerder is het voor NASA van belang dat het publiek vertrouwen heeft in het ruimtevaartprogramma. „Als ik iets zie dat ongepast is, dan is mijn belangrijkste vraag welke cultuur daartoe geleid heeft en of NASA daarbij betrokken is. We moeten aan het Amerikaanse publiek laten zien dat als wij astronauten in een raket zetten, ze veilig zijn.”

SpaceX liet in een verklaring weten „de verantwoordelijkheid die NASA ons heeft gegeven serieus te nemen.” En volgens Boeing zorgt de bedrijfscultuur „voor de integriteit, veiligheid en kwaliteit van onze producten, onze mensen en hun werkomgeving.”

Reageer op artikel:
NASA stelt onderzoek in na wiet roken Musk
Sluiten