Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Brexit-minister Dominic Raab stapt op

De Britse minister voor brexitzaken is afgetreden. Politicus Dominic Raab laat weten zich niet te kunnen vinden in de afspraken over Noord-Ierland die in het akkoord staan. De afspraken zijn volgens Raab „een gevaar voor de integriteit van Groot-Brittanië".

Kettingreactie

Meerdere ministers hebben zich negatief uitgelaten over het principe-akkoord, Raab is dan ook niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste die afzwaait. Raab was de opvolger van David Davis, die eerder ontslag nam uit protest voor premier Theresa May’s brexitplannen.

Volgens een Britse journalist kan het vertrek van Raab een kettingreactie veroorzaken; een domino-effect waarbij andere kabinetsleden ook zullen aftreden en het kabinet uiteindelijk uiteen zal vallen. Er gaan geruchten dat een aantal ministers een motie van wantrouwen wil indienen.

Het is „heel spannend" of May het gaat redden, aldus minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Het lot van May ligt in de handen van het Britse parlement en „daar zijn de verhoudingen in beweging". Het doelt onder meer op het vertrek van verschillende kabinetsleden. Hij blijft rekening houden met dat het mis kan gaan en laat weten dat de voorbereidingen voor een harde brexit alsnog doorgaan.

Niet accepteren

Eerder stapte Shailesh Vara al op als minister voor de staat Noord-Ierland, schrijft de BBC. Ook hij zei May’s akkoord niet te kunnen accepteren, omdat de deal het Groot-Brittanië in een net-niet situatie laat, zonder tijdslimiet voor wanneer we eindelijk een soevereine natie zullen zijn”.

Ook minister Esther McVey (Arbeid en Pensioenen) heeft haar aftreden aangekondigd. Het akkoord doet volgens haar „geen recht aan het resultaat van het referendum".

Dominic Raab leidde namens zijn land de afgelopen maanden onderhandelingen over een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie met EU-onderhandelaar Michel Barnier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.