Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 nov 2018

Dertig jaar wachten op sociale huurwoning

Dat je je beter bijtijds in kan schrijven op Woningnet is algemeen bekend. De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn hoog, zo hoog dat de gemiddelde wachttijd rond de negen jaar ligt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De mensen die in het afgelopen jaar een woning kregen via Woningnet, hadden gemiddeld een wachttijd van bijna negen jaar. Met soms uitschieters naar zelfs dertig jaar.

29 jaar gewacht

Volgens Aedes, vereniging van woningcorporaties, worden er te weinig huizen gebouwd. Er zouden de komende jaren tienduizenden sociale huurwoningen nodig zijn en het ministerie heeft afgesproken dat er 31.000 sociale huurwoningen per jaar gebouwd moeten worden, maar dat zou volgens Aedes bij lange na niet gaan lukken. Woningen bijbouwen is de belangrijkste oplossing, maar nog niet eens de helft van de geplande huizen komt er, aldus de vereniging.

Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar Volkshuisvesting aan de TU Delft, bieden corporaties ieder jaar minder woningen aan. „Terwijl de vraag naar dit soort woningen behoorlijk stijgt. Het verbaast me niks dat de inschrijftijden zo lang zijn." Waar de gemiddelde wachttijd negen jaar bedraagt, zijn er ook uitschieters. Zo stonden mensen in Wormer gemiddeld ruim 29 jaar ingeschreven voordat ze een woning vonden.

Boelhouwer stelt dat voor de korte termijn meer tijdelijke woningen gebouwd moeten worden: „Containers bijvoorbeeld. Anders loopt de druk nog verder op en kunnen mensen uiteindelijk op straat terechtkomen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Dertig jaar wachten op sociale huurwoning
Sluiten