Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 1 nov 2018 / 14:30 uur

Ai! Zeldzame agressieve wesp opgedoken in Amsterdam

We hebben heel slecht nieuws voor alle wespenhaters van Nederland: de agressieve Aziatische hoornaar is opgedoken in Amsterdam.

De wesp, die normaal dus in Azië leeft, is bijna twee keer zo groot als de wespen die wij hier in Nederland kennen. Het is de eerste keer dat we zo’n wesp in Nederland zien.

Volgens Wilfred Reinhold van het platform Invasie Exoten is het „zeer schadelijk voor bijen en andere insecten” dat de wesp hier is. Dat meldt hij aan RTL Nieuws. De wesp werd in 2004 voor het eerst in Europa gesignaleerd, wat absoluut niet normaal zou zijn. Volgens Reinhold is het beest hier gekomen vanwege een verstopt nest in Chinees aardewerk dat naar Europa werd getransporteerd. „Toen is het heel hard gegaan. Sindsdien rukt de hoornaar in steeds meer landen en steden op en nu is ook Amsterdam aan de beurt.”

Natuur niet geschikt

Volgens Reinhold is het het beste als in ons land alle nesten worden opgezocht en uitgeroeid. De wesp staat op de Europese Unielijst, wat betekent dat de natuur in Europa niet geschikt is voor zo’n wesp. De wesp zou veel insecten eten, wat hier niet goed mogelijk is.

De wesp is, hoewel hij groter is, niet meteen gevaarlijker dan een normale wesp. Een steek kan echter wel pijnlijk zijn en ook giftig voor mensen met een allergie.

Op dit moment wordt er niet gezocht naar de wesp, omdat dat niet zinvol zou zijn. Pas in het voorjaar moet er goed gekeken worden of er nog meer van dit soort wespen in het land worden gesignaleerd. Dan pas kan er iets aan worden gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ai! Zeldzame agressieve wesp opgedoken in Amsterdam
Sluiten