Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 1 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Klopjacht in Tanzania door opstellen van ‘homolijst’

In Tanzania is homoseksualiteit verboden: er staat een gevangenisstraf van meer dan tien jaar op. Maar nu gaat het land een stap verder.

Gouverneur Paul Makonda is verantwoordelijk voor die stap: hij heeft een speciaal team de opdracht gegeven om homo’s op te sporen en te arresteren. Volgende week moet de ‘klopjacht’ beginnen, die honderden namen op moet leveren.

Opsporingsactie

Makonda is gouverneur van Dar es Salaam, de voormalige hoofdstad van Tanzania en een belangrijke plek voor handel en toerisme. Hij vertelde aan journalisten dat het team uit zeventien mensen zal bestaan, waaronder politieagenten en mensen uit de media. De gouverneur riep daarbij op om namen van homo’s aan hem door te geven.

Dat dit hem niet in dank zal worden afgenomen door veel mensen in het buitenland, laat hem koud. „Ik heb liever woede van andere landen, dan woede van god.”

Verbod glijmiddelen

Tanzania is sinds de aanstelling van president Magufuli in 2015 steeds strenger op gaan treden tegen homoseksualiteit. Zo werd in 2016 een verbod ingesteld op glijmiddelen, om ‘homoseksualiteit te beteugelen’. Ook werden hiv- en aids-behandelingen opgeschort, omdat ze homoseksualiteit zouden aansporen.

https://twitter.com/HKigwangalla/status/1057378252795379713

‘Onnatuurlijk en goddeloos’

Dinsdag tweette een Tanzaniaanse minister nog dat ‘geen enkel argument’ voor de LGBTI-gemeenschap op wetenschappelijke bewijzen is gebaseerd. Hij noemde homoseksualiteit onnatuurlijk en ‘goddeloos’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.