Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Aantal arme huishoudens gestegen

Het aantal huishoudens met een laag inkomen is vorig jaar toegenomen. In totaal moesten 599.000 huishoudens in 2017 rondkomen van een laag inkomen. Dat is 27.000 meer dan in het voorgaande jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS komt het voor een groot deel door de toestroom van Syrische vluchtelingen, die sinds 2015 een verblijfsvergunning hebben gekregen. Die moeten vaak van een uitkering rondkomen en daardoor ligt hun inkomen onder de armoedegrens.

Volgens het CBS heb je een laag inkomen als je als alleenstaande minder dan 1040 euro per maand verdient. Voor een gezin met twee kinderen geldt een grens van 1960 euro.

Bijstand

Het aandeel huishoudens dat al meer dan vier jaar onder de lage-inkomensgrens verdient, is de afgelopen jaren ook toegenomen tot 8,2 procent. Het gaat bijvoorbeeld om Nederlanders die in de crisis hun baan hebben verloren en sindsdien geen nieuw werk hebben gevonden. Daarnaast zaten meer Nederlanders lange tijd in de bijstand.

Dat probleem treft vooral mensen tussen de vijftig en 65 jaar. Deze leeftijdscategorie is dan ook oververtegenwoordigd bij de mensen die langdurig onder de lage-inkomensgrens leven. Bij mensen die de AOW-leeftijd zijn gepasseerd, is de kans op armoede juist het kleinst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.