Metro
Metro Nieuws 23 okt 2018 / 04:59 uur

Zzp’ers in de bouw zijn vaak niet verzekerd

Slechts een derde van de zelfstandige bouwvakkers verzekert zich tegen ziekte of ongevallen. Zeven jaar geleden was dit nog bijna 43 procent, terwijl het aantal zelfstandigen in de bouw is toegenomen. Dat schrijft Trouw op basis van CBS-cijfers.

‘Schrijnend’

Hoge premies, maar ook weigerachtige verzekeraars zorgen ervoor dat steeds minder zzp’ers in de bouw een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten, zeggen verzekeringsmaatschappijen en belangenclubs tegen de krant.

Maarten Post van Stichting ZZP Nederland noemt de cijfers schrijnend. De onverzekerde bouwvakker die door ziekte of een ongeval niet aan het werk kan, komt in de bijstand terecht. Vaak tot aan zijn pensioen. „Dat kan soms wel tien jaar duren."

Verplichte verzekering?

Zowel de verzekeraars als de zzp-belangenclubs en werkgeversorganisatie AWVN noemen het groeiend aantal onverzekerde bouwvakkers „maatschappelijk onwenselijk". AWVN stelde een aantal weken geleden voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden verplicht te stellen. Verzekeraars en zzp-organisaties richten zich liever op omscholing en het voorkomen van arbeidsongeschiktheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zzp’ers in de bouw zijn vaak niet verzekerd
Sluiten