Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 okt 2018 / 04:44 uur

Koningspaar begint aan staatsbezoek bij The Queen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen dinsdags aan hun korte staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het koningspaar wordt dinsdag op Horse Guards Parade in het hartje van Londen door koningin Elizabeth verwelkomd.

Op weg naar het paradeterrein worden ze vergezeld door de Britse troonopvolger prins Charles en zijn echtgenote Camilla, hertogin van Cornwall.

Traditioneel

De eerste dag van het bezoek is traditioneel. Zo legt de koning na de lunch in Buckingham Palace een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat in Westminster Abbey, heeft hij een ontmoeting met oppositieleider Jeremy Corbyn en houdt hij in de Royal Gallery van het paleis van Westminster een toespraak voor Britse parlementsleden.

De dag wordt afgesloten met een staatsbanket, waarvoor ook de in Londen wonende prinses Mabel is uitgenodigd. Willem-Alexander en de Queen zullen daar beiden spreken.

Gesprek met May

Woensdag, de tweede bezoekdag, heeft het koningspaar een ontmoeting met de zwaar belaagde Britse premier Theresa May. De eerste plannen voor het staatsbezoek zijn enkele jaren geleden al gemaakt, voordat er sprake was van een brexit-referendum en het daarop volgende besluit van de Britten om uit de Europese Unie te stappen.

Het laatste staatsbezoek was in 1982. Londen en Den Haag vonden het tijd de onderlinge betrekkingen te versterken en te herbevestigen. Door de aanstaande brexit is die wens vergroot. Nederland wil de eeuwenoude handels- en veiligheidsrelatie met de „overburen aan de Noordzee" behouden en waar mogelijk uitbouwen. Tijdens het staatsbezoek wordt daarom ook aandacht besteed aan militaire samenwerking, economie en innovatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koningspaar begint aan staatsbezoek bij The Queen
Sluiten