Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 18 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Wil jij straks een tientje betalen voor sigaretten?

Verpakkingen met afschrikwekkende foto’s, een verbod in openbare ruimtes en een minimumleeftijd van 18 jaar. Alles om roken zo moeilijk mogelijk te maken. De regering gaat binnenkort drastische maatregelen nemen, zo kost een pakje straks minimaal 10 euro. Metro ging in gesprek met rokers om te kijken hoeveel zij bereid zijn om te betalen voor een pakje.

Dilara

,,Ik ben toch al van plan om te stoppen, dus die hogere prijs heeft geen effect op mij”, stelt de twintigjarige Dilara. Op dit moment betaalt ze 10 euro voor een pakje sigaretten. In de nabije toekomst kan die prijs fors oplopen. Dan heeft ook Dilara er last van zou je denken. Voor haar is de prijsverhoging echter een extra motivatie om te stoppen. ,,Als mijn sigaretten binnenkort 15 euro per pakje kosten, stop ik meteen met roken.”

Martijn

Voor station Amsterdam Sloterdijk staat Martijn (24) een peuk te roken met een vriend. Hij rookt al sinds zijn vijftiende en denkt niet dat een hogere prijs voor rokers het verschil gaat maken. ,,Ik denk dat die grens er vroeger meer was voor mensen. Als een pakje dan ineens 6 euro kostte, stopten ze echt met roken. Doordat je nu allemaal verschillende pakjes voor verschillende prijzen hebt is die grens weg. Je kunt immers zelf bepalen hoeveel je betaalt”, constateert hij.

Daarnaast vindt Martijn dat stoppen met roken iets is wat je niet doet vanwege je financiën. ,,Stoppen met roken doe je vanwege je gezondheid en niet vanwege het geld. Als sigaretten duurder worden ga je minder roken zodat je langer met een pakje kunt doen. Het roken zelf stopt dus niet.” Voor hem maakt de hogere prijs weinig uit. ,,Ik koop dat pakje sigaretten nog steeds denk ik, maar ik maak dan wel de keuze om er langer mee te doen.”

Nicole

,,Ik zou het heel erg vinden als een pakje sigaretten duurder wordt”, vertelt de drieëntwintigjarige Nicole. Op dit moment betaalt ze 8 euro voor een, volgens haar goedkoop, pakje sigaretten. ,,Ik ben niet bereid om meer voor sigaretten te betalen dan ik nu doe. Als roken echt zo duur wordt, ga ik wel stoppen.” De gedachte om te stoppen met roken spookt al langer door haar hoofd. ,,Ik zou geen andere dingen op willen geven zodat ik kan blijven roken. Ooit stop ik.”

Tessa

Op een houten bankje aan de zijkant van het station zit Tessa (29) met haar oortjes in te roken. De prijsverhoging van sigaretten motiveert haar niet om van de sigaretten af te blijven. ,,Ik rook al ruim 10 jaar. Hoeveel ik bereid ben om te betalen voor een pakje sigaretten is de laatste jaren steeds een beetje toegenomen”, vertelt ze. Op dit moment betaalt ze voor een groot pakje sigaretten 10 euro. Met dat pakje kan ze twee dagen vooruit. In de toekomst is Tessa sowieso van plan om te stoppen met roken. Ze hoopt namelijk zwanger te worden en een gezin te krijgen. ,,Als ik echt een goede motivatie heb om te stoppen, weet ik dat ik kan stoppen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.