Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 20 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

In deze vijf landen kosten sigaretten het meest

Een pakje sigaretten kost tegenwoordig aan de andere kant van de wereld ongeveer net zoveel als een braadpan of een kaartje voor Artis. De regering van Australië heeft besloten de prijs voor een pakje te verhogen tot maar liefst 25 euro. En daar blijft het niet bij: sinds 2017 verhoogt de Australische regering de prijs elke september met 12,5 procent, meldt het AD. In welke andere landen kost het kartonnetje een rib uit je lijf en in welke landen zijn ze juist erg goedkoop? Metro zoekt het voor je uit.

Laten we even uit gaan van een pakje Marlboro rood waar twintig sigaretten in zitten.

Nieuw-Zeeland

Dan is naast Australië is buurland Nieuw-Zeeland ook vastbesloten om het land zo rookvrij mogelijk te maken. Daar betaal je nu zo’n 14,50 euro voor een pakje peuken. Maar als het aan de Nieuw-Zeelandse regering ligt, gooien ze die prijs drastisch omhoog. In 2025 wil de regering dat het land volledig rookvrij is, om dat te behalen speelt de gedachte om de prijs van een pakje sigaretten de komende jaren te verhogen tot een bedrag van maar liefst 60 euro!

Noorwegen

Dat Scandinavië prijzig is, is voor de meesten geen nieuws. Ook voor je kartonnen pakje tabak mag je in Noorwegen ongeveer 13 euro neerleggen. Bij de buren Finland en Zweden is het ongeveer de helft en is de prijs dus van Nederlandse begrippen.

IJsland

Ook in IJsland zijn sigaretten aardig aan de prijs: je betaalt daar zo’n 11,60 euro voor een pakje van twintig sigaretten. De regering probeert vooral jongeren in IJsland ervan te weerhouden om te gaan roken. De leeftijdsgrens voor de aanschaf van tabak ging er – lang vóór Nederland – naar achttien jaar en voor alcohol zelfs naar twintig jaar. Verder is reclame voor tabak en alcohol verboden, liggen drank en sigaretten buiten het zicht en zijn ze alleen te koop in staatswinkels.

Engeland

Wat dichter bij huis betalen we ook al boven de tien euro, daar leg je namelijk tussen de 10 en de 11 euro neer voor je peuken. Engeland is het eerste land in Europa dat de neutrale standaardpakjes introduceert om ervoor te zorgen dat de sigarettenpakjes er niet meer aantrekkelijk uit kunnen zien. In buurland Ierland betaal je ongeveer dezelfde prijs.

Canada

Ook in Canada moet je even in de buidel tasten als je sigaretten wilt kopen. Daar betaal je ongeveer 8,50 euro voor je pakje.

Goedkoopste landen

In Nederland ligt de prijs nu op 6,90 euro voor een pakje Marlboro van twintig stuks. Waar moet je zijn als je de goedkoopste sigaretten wilt? De top vijf luidt alsvolgt:

1. Mongolië – prijs per pakje vanaf 55 cent

2. China – prijs per pakje vanaf 80 cent

3. Indonesië – prijs per pakje is 1 euro

4. Oekraïne – prijs per pakje is 1,20 euro

5. Rusland – prijs per pakje 1,74

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.