Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 18 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Stonede Canadees op de bon uur na legalisatie wiet

Hoewel marihuana sinds woensdag legaal is in Canada, is rijden onder invloed nog steeds een overtreding. De vreugde over de pas ingevoerde legalisatie van softdrugs was voor een automobilist vrij snel voorbij.

De man werd om 1:00 ‘s nachts aangehouden door de politie en kreeg een boete voor het roken van een joint achter het stuur. De nieuwe wet was pas een uur daarvoor aangenomen.

Pijnlijke primeur

De cannabis-Canadees heeft hiermee de twijfelachtige eer de eerste te zijn die is beboet voor een softdrugsgerelateerde overtreding na de legalisering, meldt CBC. En de boete is niet mals, hij zal voor het roken van een groene toeter tijdens het rijden een bedrag van 448 euro naar de rekening van de Canadese variant op het CJIB moeten overmaken.

Vermoedelijk heeft de man zijn cannabis niet via een legale weg verkregen. Hiervoor was het namelijk nog veel te vroeg, zo verklaart de politie van de staat Winnipeg. Hoewel de legalisering na middernacht een feit was, werd er pas een uur later geleverd. Toch besloten de agenten met hun hand over het hart te strijken en hem hier geen boete voor te geven.

Het bezit en gebruik van cannabis in Canada is sinds woensdag volledig legaal. Toch betekent dit niet dat dit overal gebruikt mag worden. Op het klappen van een jonko in parken of op openbare plekken staat een boete van omgerekend honderden euro’s. Ook op het verstrekken van wiet of hasj aan personen onder de 19 staat een vrij strenge sanctie van 2542 Canadese dollar (1694 euro).

Even wennen

De nieuwe wet is niet alleen voor de politie maar ook voor de Canadezen even wennen. Blijkbaar is nog niet iedereen op de hoogte van de nieuwe wet. Buren en omstanders bellen massaal naar het alarmnummer om cannabisgebruik te melden.

Via Twitter laat de politie van Toronto weten dat mensen moeten stoppen met het alarmnummer bellen als zij iemand cannabis zien gebruiken of een wietplant zien. Om dit kenbaar te maken, publiceerden zij enkele ludieke informatieve plaatjes via het sociale medium.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.