Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 25 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Verloskundigen maken zich zorgen om faillissement

De IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis zijn failliet verklaard. Dat zorgt voor veel problemen; bij het personeel, de patiënten en alle andere betrokkenen.

Maar bovenal zorgt het voor zorgen. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) breekt het hoofd over de problematiek die gaat komen nu de IJsselmeerziekenhuizen failliet zijn. Hoe moet het nu met de verloskundige zorg? „Dit komt bovenop de toenemende capaciteitsproblematiek.”

Steeds grotere afstand

Nu de ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Urk en Dronten sluiten, moeten vrouwen die gaan bevallen een steeds grotere afstand afleggen om in een ziekenhuis een kind ter wereld te brengen.

Alternatieven zijn er wel, zo worden patiënten mogelijk opgevangen in de Isala-klinieken in Meppel en Zwolle. Maar vaak zitten de alternatieven ook vol. „We willen voorkomen dat vrouwen te ver moeten reizen om veilig te bevallen”, zegt Cynthia Vogeler van de KNOV.

Druk wordt ook groter

Het is geen nieuw probleem. „Door krapte in Utrecht wijken verloskundigen daar al uit naar Amersfoort. Van daaruit wordt uitgeweken naar bijvoorbeeld Harderwijk. Die stad krijgt nu ook de bevallende vrouwen uit Flevoland erbij. De druk wordt daar echt groter."

Verhoogde kans

Dat het langer duurt om in het ziekenhuis te komen bij een bevalling, is gevaarlijk. Uit onderzoek blijkt dat een langere aanrijtijd leidt tot een verhoogde kans op negatieve gevolgen voor moeder en kind, waarschuwt de KNOV. De norm voor de aanrijtijd is nu 45 minuten in acute gevallen. Vogeler: „Binnen die tijd moet de zorg ook echt gestart zijn."

Het sluiten van de acute verloskunde op de failliete locaties heeft ook grote gevolgen voor de praktijkvoering van verloskundigen in de eerste lijn, stelt de verloskundigenorganisatie. „De werkdruk en de kosten nemen toe als verloskundigen buiten de regio aanwezig moeten zijn bij een poliklinische bevalling."

Meer dan alleen een bevalruimte

Een doorstart zou voor verlichting zorgen, denkt Vogeler. „Dat moet dan wel goed gebeuren. Voor acute verloskundige zorg is meer nodig dan alleen een bevalruimte, dan moet je ook denken aan kinderartsen, intensive care en gynaecologen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.