Metro
Metro Nieuws 4 okt 2018 / 19:49 uur

Tóch ook enkele zwarte pieten bij intocht, zegt NTR

De discussie over het gelaat van zwarte piet was alweer op volle kracht, maar de NTR wil iets verduidelijken: er zullen wel degelijk zwarte pieten aanwezig zijn bij de intocht.

„Naar gelang ze vaker door de schoorsteen zijn gegaan, worden ze zwarter”, legt een woordvoerder van de omroep die het televisieverslag verzorgt, uit. „Er zijn er ook bij die helemaal zwart zijn.”

‘Alle pieten zijn roetveegpieten’

Woensdag bracht de omroep een verklaring uit over de intocht. Daarin stond ook al uitgelegd dat pieten een zwart gezicht krijgen door het trotseren van schoorstenen. Alle pieten zijn in die zin roetveegpieten, aldus de woordvoerder, ook egaal zwarte pieten.

Elk jaar een stapje

NRC merkte het misverstand donderdag als eerste op. „Ik begrijp de verwarring wel”, zegt de NTR-woordvoerder. „We proberen elk jaar een stapje te maken om geleidelijk een verandering te volgen die er in de maatschappij is. Elk jaar een beetje minder zwart. Dat is feitelijk al jaren zo.”

Bereidwillige pieten in uiteenlopende schakeringen zwart zijn er volgens de NTR genoeg, ook al heeft één van de negen sinterklaascomités in Zaanstad zich teruggetrokken uit onvrede over de pietenkwestie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tóch ook enkele zwarte pieten bij intocht, zegt NTR
Sluiten