Redactie Metro
Redactie Metro Eten & drinken 4 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Zoveel fastfood eten Amerikanen écht

Amerika: onder meer het land van onbegrensde dromen, een gehate president, en de hamburgers en donuts. Een cliché, maar wel eentje die op de waarheid is gebaseerd.

Uit onderzoek van de US Center for Disease Control and Prevention blijkt namelijk dat elke dag bijna vier op de tien Amerikaanse volwassenen fastfood eten. Elke dag!

Meer geld, meer snacks

Waar het vooroordeel vaak klinkt dat vooral arme gezinnen sneller naar ongezond fastfood grijpen, blijkt dit niet te kloppen. Hoe meer mensen verdienen, hoe meer ze hamburgers en frietjes naar binnen werken, zo bleek uit het onderzoek.

Aan de hand van gegevens van 10.000 Amerikanen ouder dan twintig jaar bestudeerde het gezondheidscentrum de hoeveelheid fastfood die er in het land geconsumeerd wordt.

Food Drink Mac GIF - Find & Share on GIPHY

84,8 miljoen mensen

Elke dag eten 37 procent van de volwassenen in de VS fastfood. Dat komt neer op zo’n 84,8 miljoen mensen. Tussen 2007 en 2010 haalden de Amerikanen zo’n 11,3 procent van hun dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën uit frieten, hamburgers, frituursnacks en andere vettige maaltijden. De liefde voor fastfood verandert gelukkig wel met de jaren, zo blijkt. Bijna 45 procent van de 20- tot 39-jarigen eet het elke dag, maar dat aantal daalt tot 37,7 procent bij de 40- tot 59-jarigen en 24,1 procent bij mensen ouder dan 60 jaar.

Kwestie van geld

Een opmerkelijke trend is te zien als je naar de inkomens van de Amerikanen kijkt. Hoe hoger de sociale klasse, hoe meer mensen zich te goed doen aan fastfood. Het aandeel stijgt van 21,7 procent bij lage inkomens, naar 36,4 procent bij de middenklasse en 42 procent bij de hoogste inkomens.

„Dat resultaat verraste me wel”, stelt dr. Lawrence Cheskin, directeur van het klinisch onderzoek aan het Global Obesity Prevention Center. „Maar we hebben dit soort onderzoeken nodig om te begrijpen waarom mensen kiezen voor voedsel dat niet direct de beste keuze is."

Het zijn meer mannen

Fastfood wordt vooral gegeten tijdens de lunch (43,7 procent), daarna als avondeten (42 procent), als ontbijt (22,7 procent) en als snack (22,6 procent). Het verschil tussen mannen en vrouwen die ’s middags een hamburger binnenwerken is groot: 48,3 tegenover 39,1. Ook het aantal volwassenen dat elke dag fastfood eet, is groter bij mannen (37,9 procent) dan bij vrouwen (35,4 procent).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.