Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Sterke verschillen tussen oogmetingen opticiens

De ene oogmeting is de andere niet, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond stuurde twintig proefpersonen op pad voor oogmetingen bij bekende landelijke opticiens en naar zelfstandige opticiens. Ook twee optometristen van de Hogeschool Utrecht deden mee aan de proef.

Grote verschillen

Uit de praktijkproef bleek dat oogmetingen sterk verschillende uitkomsten opleveren. Bij elke keten was er wel een oogmeting die sterk afweek van de overige metingen bij dezelfde persoon, zegt de bond.

De grootste kans op een goede oogmeting bij je bij Specsavers en Eye Wish. Deze ketens lieten het minst vaak een meting zien die afweek van de overige metingen. Eyelove kwam het vaakst tot een afwijkende oogmeting. Maar, benadrukt de bond, geen enkele keten doet het duidelijk beter dan de andere.

Geen exacte wetenschap

Volgens de Consumentenbond is een oogmeting geen exacte wetenschap, maar kan deze beïnvloed worden door het tijdstip van de dag of een verkoudheid. De bond adviseert consumenten die ontevreden zijn over hun nieuwe bril, terug te gaan naar de winkel. De meeste opticien-ketens beloven dan een andere bril of geld terug te geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.