Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 3 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Zomertijd in de winter: ‘Pas om tien uur daglicht’

Het was het onderwerp van gesprek afgelopen week: de mogelijke afschaffing van de zomer- en wintertijd. De Europese Commissie heeft afgelopen vrijdag een voorstel gedaan om de afschaffing ter realiseren en op een constante zomertijd over te gaan, maar dat kan volgens wetenschapper Marco Langbroek wel eens een zeer slecht idee zijn.

Consequenties

„Zo’n besluit moet je niet zomaar nemen, daar moet je goed over nadenken. Er zitten namelijk behoorlijk wat consequenties aan vast”, vertelt Langbroek. „Als er een constante zomertijd ingevoerd wordt, komt de zon in de winter pas om tien uur ’s ochtends op.” Dat betekent dat je in het donker opstaat, in het donker ontbijt, in het donker naar je werk gaat en dan vervolgens ook nog de eerste uren van je werkdag in het donker doorbrengt voordat de zon zich zal laten zien.

„Voor een ochtendmens kan dat behoorlijk zwaar worden”, stelt Langbroek. „Ik heb bijvoorbeeld echt de tijd nodig om rustig wakker te worden in het daglicht, het zou echt hel zijn als ik in de winter in het donker op zou moeten staan. En het is ook niet gezond om in het donker aan je werkdag te beginnen.”

Grote gevolgen

Overigens beginnen al behoorlijk veel mensen in de winter al ruim voor zonsopgang met werken, niet iedereen heeft een kantoorbaan van acht uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags. Toch denkt Langbroek dat er grote maatschappelijke en economische gevolgen zitten aan het instellen van een vaste zomertijd. „Wij zijn als mens biologisch gemaakt om op te staan met daglicht en met zonsondergang te gaan slapen.”

Daarom opende Langbroek op Twitter de discussie over de zomertijd. „Ik had het idee dat veel mensen het effect van de zomertijd in de winter onderschatten en niet doorhebben wat de gevolgen zijn.”

Of de wintertijd afgeschaft gaat worden, moet nog blijken. Het wordt sowieso aan ieder land voor zich om te bepalen of zij hieraan mee zouden doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zomertijd in de winter: ‘Pas om tien uur daglicht’
Sluiten