Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 sep 2018 / 12:00 uur

Vermeende Korrewegschutter toont geen enkel berouw

De 21-jarige Azim A. moet twaalf jaar de cel in en tbs met dwangverpleging krijgen. Dat vindt het Openbaar Ministerie. De rechtszaak tegen de Korrewegschutter is donderdagochtend van start gegaan. Het OM verdenkt A. uit Groningen van poging tot moord. Volgens deskundigen heeft A. een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis en het OM schat de kans op herhaling hoog in.

Hij zou in de vroege ochtend van 15 oktober vorig jaar een 21-jarige student uit dezelfde stad zonder enige aanleiding dusdanig ernstig hebben mishandeld dat hij voor de rest van zijn leven in een rolstoel moet zitten.

Blijvend verlamd

Het slachtoffer, de 21-jarige student Sidney, fietste in de vroege ochtend na een avondje stappen richting huis. Op de Korreweg werd hij staande gehouden door enkele onbekende mannen, die vroegen of hij wat wilde drinken. Vervolgens werd hij geslagen en geschopt. Een man begon op hem te schieten. Uit onderzoek en getuigenverklaringen blijkt dat er vijf keer is geschoten. De student werd onder andere getroffen in zijn rug. Hij raakte blijvend verlamd en zit in een rolstoel.

Verdachte Azim A. (21) uit Groningen, die bekend kwam te staan als de ‘Korrewegschutter’, hield zich lange tijd verborgen. Eind oktober werd een 22-jarige man die sprekend op A. lijkt tweemaal op dezelfde dag aangehouden door de politie. A. werd op 6 november opgepakt en wil sindsdien niet praten. De politie trof in zijn slaapkamer veel wapens aan, maar niet het bewuste pistool.

‘Fijn gevoel’

Het OM spreekt van opzet. In de rechtbank beroept A. zich constant op zijn zwijgrecht. Volgens zijn advocaat voelt hij niet de vrijheid om te praten door een volle rechtszaal en de media-aandacht. De verdachte reageerde stoïcijns op alle aantijgingen ondanks de overweldigende hoeveelheid bewijs. Ook het emotionele verhaal van het slachtoffer dat gebruik maakte van zijn spreekrecht, maakte weinig indruk. ‘Gewoon zwijgrecht’, was zijn enige reactie.

Een van de medeverdachten heeft verklaard dat A. het schieten lekker vond. A. zou het vergeleken hebben met het uit de lucht schieten van een vogel. ,,Een leugen", is een van de schaarse reacties naar de rechter.

In de zaal wordt een video getoond die is aangetroffen op de telefoon van een medeverdachte. Te zien is dat A. naar een uitzending kijkt van het televisieprogramma Opsporing Verzocht, waarin aandacht wordt besteed aan het incident en zijn portret wordt getoond. Hij scheldt de presentatrice uit en toont zijn middelvinger.

Vier mannen die bij de schietpartij waren of A. na het incident onderdak boden, komen vrijdag voor de rechter. A. zit in voorarrest. Hij zou een medeverdachte vanuit de cel hebben opgedragen om een getuige te bedreigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vermeende Korrewegschutter toont geen enkel berouw
Sluiten