Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Ongeval Oss gefilmd door treincamera

De politie heeft een vreselijk confronterend, maar zeer handig hulpmiddel in het onderzoek naar het drama dat zich donderdagochtend afspeelde in Oss. De trein die daar een elektrische bolderkar met kinderen schepte, is uitgerust met een frontcamera. De beelden worden bestudeerd voor het onderzoek naar de toedracht, zei directeur Pier Eringa van ProRail op een persconferentie.

De politie stelt de beelden veilig en ze zullen ook worden gedeeld met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid die ook onderzoek doen naar het ongeluk. Personeel van de NS heeft de beelden uit de trein donderdagmiddag voor het eerst bekeken, aldus Marjan Rintel van de Raad van Bestuur. Ook camera’s op station Oss West nabij de overweg worden bekeken om informatie te verzamelen.

Op dit moment zijn alleen nieuwe treinstellen standaard uitgerust met een frontcamera. Het gaat dan om maximaal tien procent van de treinen. De frontcamera is vooral ingevoerd om na een zelfdoding snel een misdrijf uit te kunnen sluiten om het treinverkeer weer snel op te starten.

Eén gezin

Door de aanrijding bij station Oss West kwamen vier kinderen om het leven. Een vijfde kind en hun begeleidster raakten ernstig gewond. Uit de laatste informatie blijk dat meerdere van de jonge slachtoffers uit hetzelfde gezin komen. Districtschef van de politie Dianne van Gammeren heeft dat gezegd tijdens een persconferentie. Ze wilde uit respect voor de nabestaanden geen verdere details geven.

,,Het is een dag waarvan je hoopt dat hij er nooit zal komen”, zei burgemeester van Oss Wobine Buijs-Glaudemans over het drama dat zich in haar stad heeft voltrokken. Ze sprak van ,,onbeschrijfelijk leed” en uitte haar medeleven met de nabestaanden. ,,Er zijn geen woorden voor wat hen vandaag is overkomen.” Het fatale ongeval slaat ,,grote gaten in het kinderdagverblijf, de school en de gezinnen die het betreft”, aldus Buijs-Glaudemans. Ze bedankte hulpverleners voor hun professionaliteit en stond stil bij het medeleven dat door veel mensen uit het land is uitgesproken. ,,Het is een zwarte dag.”

De berging van de elektrische bolderkar. Foto: ANP

Directeur Pier Eringa van spoorbeheerder ProRail zei dat er geen problemen bekend waren met de bewaakte spoorwegovergang. Hij zei dat ProRail nog nooit zo’n ongeluk heeft meegemaakt en kondigde een grondig onderzoek aan. Alles moet in het werk worden gesteld om herhaling te voorkomen, aldus de topman.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ongeval Oss gefilmd door treincamera
Sluiten