Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Toch geen verbod op ‘zelfmoordpoeders’

Het kabinet heeft besloten toch af te zien van het verbod op middelen waarmee mensen zelfmoord kunnen plegen. Er zijn teveel praktische bezwaren om de verkoop van ‘zelfmoordpoeders’ aan banden te leggen.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) geeft wel aan dat de verkoop van dergelijke stoffen zoveel mogelijk beperkt moet worden. Naast de praktische bezwaren kleefden er volgens de minister ook andere nadelige gevolgen aan een verbod.

Andere nadelen

Zo zou een stof niet dodelijk zijn als deze in kleine doseringen wordt aangeboden, en zijn er zelfs stoffen die positieve effecten hebben. Tot slot zijn er stoffen die voor een ander doel worden gebruikt. Daar komt bij dat handhaving van het verbod vrijwel onmogelijk lijkt.

De Jonge schrijft verder aan de Tweede Kamer dat hij met een verbod niet de bekendheid van bepaalde stoffen in de hand wil werken. De minister betoogt dat een verbod op die manier een averechts effect kan hebben.

Maatregelen

Er worden wel andere maatregelen in het leven geroepen om de verkoop van stoffen aan particulieren zoveel mogelijk te beperken. De Jonge gaat in gesprek met de chemisector, en er wordt gepraat met website Marktplaats. De site verwijderde eerder al advertenties van bepaalde stoffen, omdat de aanbieder niet voldeed aan de wettelijke eisen bij verkoop van deze stoffen.

Heb je vragen over zelfmoord?
Ga naar https://www.113.nl
Of bel: 0900-0113 (24/7 bereikbaar)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.