Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 4 sep 2018 / 19:14 uur

Na drugs autorijden? Helft jeugd wil niet stoppen

47 procent van de jongeren die rijdt onder invloed van drugs wil daar niet mee stoppen. Dit blijkt uit een onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert onder honderden jongeren die zich schuldig maken aan rijden onder invloed van drugs. Jongeren rijden vooral onder invloed als ze terug naar huis gaan van een festival of als ze bij vrienden zijn geweest.

Gevalletje overmoed

Voor de jongeren die niet willen stoppen, spelen bepaalde factoren een rol. Zo hebben ze namelijk het gevoel dat ze toch niet gepakt worden. Volgens Lonneke Ziemerink, marketing communicatie manager bij TeamAlert, is dit een typisch gevalletje overmoed. ,,De hersenen van jongeren zijn nog niet helemaal volgroeid. Dit zorgt ervoor dat ze extra risico’s nemen zonder dat ze de directe gevolgen daarvan inzien.” Ook heeft Ziemerink gemerkt, dat het effect van drugs op de rijvaardigheid wordt onderschat. ,,Drugs zorgen ervoor dat je reactiesnelheid afneemt. Je kunt risico’s niet meer helder inschatten en je ruimtelijke oriëntatie valt weg. Daarnaast zorgt bijvoorbeeld cocaïne ervoor dat je overmoedig wordt. Je hebt het gevoel dat je nog prima kunt rijden terwijl dat niet zo is.”

Ander vervoer

Naast de overmoedigheid die jongeren eigen is, speelt het vervoer ook een rol. Stel je bent op een festival of bij vrienden thuis en je hebt drugs gebruikt, pak je dan de trein naar huis of toch de auto? ‘s Nachts rijden er geen treinen of bussen. Ook realiseren jongeren zich vaak niet dat ze niet met drugs in het lijf naar huis mogen rijden. Daarom geeft TeamAlert voorlichting op festivals. ,,Op festivals zijn vaak jongeren die drugs gebruikt hebben. Je kunt het gebruik van drugs dan niet meer voorkomen. Wat je wel kunt doen is praten met jongeren over hoe ze de komende nacht het beste naar huis kunnen gaan. Ze kunnen dan bijvoorbeeld beter een taxi pakken”, stelt Ziemerink.

Acceptatie

Ook hechten jongeren veel waarde aan de mening van hun vrienden. Als je vrienden accepteren dat jij met drugs op achter het stuur kruipt, dan is de kans klein dat je stopt met gebruiken. Volgens Ziemerink heeft dit te maken met de sociale norm. ,,Als je omgeving accepteert dat jij drugs gebruikt, dan krijg je het idee dat dit normaal is. Er is dus geen sociale norm. Deze is er wel voor alcohol. De BOB-campagne laat bijvoorbeeld zien, dat wij als maatschappij het niet normaal vinden dat je met alcohol op deelneemt aan het verkeer. Voor drugs in het verkeer moet ook een sociale norm komen. We moeten laten zien dat we drugs in het verkeer niet langer accepteren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na drugs autorijden? Helft jeugd wil niet stoppen
Sluiten